Lehti 37: Ajan­kohtai­sta 37/2010 vsk 65 s. 2921

Akuuttityö valtaa alaa

Anne Seppänen

Akuuttityön osuus korostuu lastenpsykiatriassa. Samalla lastenpsykiatrit näkevät, mihin kuntien vähäiset resurssit johtavat.

Jos perustasolle kuntiin lisättäisiin resursseja, voitaisiin usein estää lapsen joutuminen akuuttiin lastenpsykiatriseen hoitoon, ajattelevat Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin lastenpsykiatrian tulosyksikön vastuuylilääkäri

Pirkko Koivu

ja apulaisylilääkäri

Taina Juvén

.

Kiireellistä lastenpsykiatrista hoitoa tarvitsevien lasten määrä on kasvanut, mutta myös akuuttityön voimavaroja on lisätty. Turun seudulla kokeillaan esimerkiksi mielenterveysambulanssia, joka vie ammattilaiset lapsen luo, jotta hänen ei tarvitsisi tulla sairaalaan.

Kiireelliseen hoitoon tulleen lapsen taustalta löytyy usein pitkäkestoista psyykkistä oireilua, joka on jäänyt vaille riittävää tutkimusta ja hoitoa. Akuuttityötä tekevät pohtivat usein, olisiko ajoissa järjestynyt perustason tarjoama apu, esimerkiksi perheneuvola-aika tai kunnallisen perhetyön antama tuki, estänyt lapsen henkisen umpikujan.

- Lisäresursseja tarvitaan päiväkodeissa ja kouluissa, eli siellä missä lapsi viettää suurimman osan päivästään. Parasta olisi, kun lapsi saisi apua jo silloin, kun on vasta pienen avun tarve, Juvén sanoo.

Kiireellistä hoitoa tarvitseva lapsi on välittömästi itsetuhoinen, hänellä epäillään psykoottisuutta, tai lapsella on tuhoava käytöshäiriö.

- Perinteisesti lastenpsykiatria on ollut hidasta ja kiireetöntä tutkimusta ja hoitoa. Nykyään meille tulee aiempaa enemmän sellaisia lapsia, jotka tarvitsevat apua tänään tai samalla viikolla, pohtii Koivu.

Osittain kyse lienee myös siitä, että kiireellisen hoidon tarve tunnistetaan nykyään paremmin ja hoitoa on myös tarjolla.

Lue myös

Työ akuuttia lastenpsykiatrista hoitoa tarvitsevien lasten kanssa vaatii lääkäriltä laaja-alaisen ammattitaidon lisäksi kykyä sietää painetta, kaaosta ja ahdistusta. Tilanne on jäsennettävä nopeasti ja hahmotettava siitä olennainen, Juvénin mukaan hyvin samaan tapaan kuin muussakin kiireellisessä lääkärin työssä.

Ryhmätyö muiden ammattiryhmien kanssa on tiivistä ja lastenpsykiatri tuo työryhmään lääketieteellisen asiantuntemuksensa. Yhteistyö perheen ja koulun kanssa on tärkeää.

- Nämä lapset eivät ole häiriköitä tai outoja. He, heidän perheensä ja lähiympäristönsä ovat joutuneet ylivoimaiseen tilanteeseen. Me koetamme auttaa heitä eteenpäin, lasta ja perhettä kunnioittaen, Juvén korostaa.

Lue myös artikkeli sivuilta 2949-53.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030