Lehti 19: Ajan­kohtai­sta 19/2011 vsk 66 s. 1556

Älä kirjoita koululaiselle "liikuntakieltoa"

Suvi Sariola

Kirjoitatko koululaisen lääkärintodistukseen "poissaolo liikunnasta"? Liikunnanopettaja toivoo, että puhuttaisiin vaikkapa liikuntarajoitteesta, jos sairaus tai vamma ei estä kaikkea osallistumista.

- Jos oppilaalla on sormivamma, hän voi hyvin osallistua tekemiseen, joka ei vahingoita sormea, kuvaa liikunnan lehtori Heidi Rautajoki helsinkiläisestä Pukinmäen peruskoulusta.

Tunnille voi osallistua esimerkiksi pelituomarina. Oppilaiden vanhemmat kuitenkin puhuvat usein lääkärin määräämästä "liikuntakiellosta". "Poissaolo liikunnasta" voidaan tulkita niin, ettei oppilaan tarvitse olla tunnilla lainkaan läsnä.

Monille vanhemmille lääkärin sana on laki. Onkin tärkeää selittää heille, mitä oppilas voi tehdä. Osa oppilaista taas haluaa pienenkin syyn perusteella pois liikuntatunneilta.

Rautajoki ehdottaa, että puhuttaisiin liikuntarajoitteesta tai -esteestä. Lääkärintodistukseen voisi yleisluonteisesti selittää, millaista liikuntaa pitää välttää.

Lue myös

Tätä kannattaa myös fysiatrian erikoislääkäri, LT Kia Pelto-Vasenius. Esimerkiksi osittainen liikuntarajoitus ei merkitse vapautusta liikuntatunneista. Lääkäri ei voi kieltää lasta olemasta läsnä oppitunneilla.

Vanhempien kanssa keskustellessa voi korostaa sitä, mitä oppilas voi tehdä. Jos ohjeita ei halua ryhtyä kirjoittamaan, ne voi antaa suullisestikin.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030