Lehti 43: Ajan­kohtai­sta 43/2007 vsk 62 s. 3965

Alkoholiriippuvuuden lääkehoitoja pitäisi käyttää rohkeammin

Marianne Jansson

Alkoholiriippuvaisen potilaan motivointi hoitoon on vaativaa, ja hoitopessimismi on yleistä. Yrittämästä luovutaan liian helposti, arvioi A-klinikkasäätiön johtava lääkäri

Pekka Heinälä

.

- Alkoholiriippuvuuden lääkkeitä pitäisi ehdottomasti käyttää enemmän. Niitä suositellaan Käypä hoito -suosituksessakin, sanoo Pekka Heinälä.

Alkoholistejakin on monentyyppisiä, ja joillakin hoitomyöntyvyys on huono. Hoidon kohdentaminen oikeille potilaille ja ohjaaminen pitkäaikaiseen lääkehoitoon vaatii erityisosaamista, mutta Heinälän mukaan kokeileminen kannattaa.

- Kaikki eivät lääkehoidoista hyödy, mutta rohkeasti kokeilemalla voi löytää ne, jotka hyötyvät, toteaa Heinälä.

Heinälän mielestä perusterveydenhuollon lääkärit sanovat liian helposti, että heillä ei ole kokemusta näistä hoidoista. He ohjaavat potilaat A-klinikoihin, mutta niissä lääkärillepääsy kestää pitkään ja potilaat usein kyllästyvät odottamaan.

- Alkoholiriippuvuutta pitäisi päästä hoitamaan mahdollisimman varhain. Silloin kun sosiaaliset rakenteet ovat vielä kunnossa, perhe on kasassa ja työpaikka on vielä olemassa, hoidossa pitäisi olla hyvinkin aggressiivinen. Sitten kun nämä tukirakenteet ovat menneet, alkoholiriippuvuutta on paljon hankalampi hoitaa.

Pekka Heinälä rohkaisee erityisesti työterveyshuoltoa lisäämään myös lääkehoitojen käyttöä, niin että ne tulevat tutummiksi.

- Nämä lääkkeet ovat varsin turvallisia ja haittavaikutukset tunnetaan. Suuria riskejä, joiden vuoksi näitä lääkkeitä ei pitäisi käyttää, ei oikeastaan ole, sanoo Heinälä.

Lue myös

Alkoholiriippuvuuden spesifiseen lääkehoitoon on käytettävissä disulfiraami ja naltreksoni. Pekka Heinälä muistuttaa, että esimerkiksi vanha tuttu Antabus on edullinen ja valvotusti käytettynä tehokas ja turvallinen. Sitä käytetään hänen mielestään ehdottomasti liian vähän.

Uusia lääkkeitä alkoholiriippuvuuteen etsitään. Viimeksi lupaavia tuloksia on saatu epilepsialääke topiramaatista. Topiramaattilääkitys (300 mg/pv) vähensi juomispäiviä merkitsevästi verrattuna lumelääkettä käyttäneisiin JAMAssa (2007;298:1641-51) julkaistussa amerikkalaistutkimuksessa, johon osallistui 371 alkoholiriippuvaista työikäistä henkilöä.

- Tämä on lupaava lääkeryhmä ja topiramaatista voi tulla hyvinkin merkittävä lääke alkoholiriippuvuuteen, arvioi Pekka Heinälä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030