Ajankohtaista

Alkoholisairauksia hoidetaan terveydenhuollossa aiempaa vähemmän

THL:n tilastoraportin mukaan alkoholisairauksia on eniten keski-ikäisillä miehillä, mutta eläkeikäisten ja nuorten alkoholisairauksien määrä on kasvanut.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/OluenjuojabySebastianCorneanu-Pixmac000018909703.jpg
THL:n tilastoraportin mukaan alkoholisairauksia on eniten keski-ikäisillä miehillä, mutta eläkeikäisten ja nuorten alkoholisairauksien määrä on kasvanut.

Alkoholisairauspäädiagnoosien määrä on lisääntynyt alle 25-vuotiailla ja yli 64-vuotiailla, mutta vähentynyt 25–44-vuotiailla. Eniten alkoholisairauksia on 45–64-vuotiailla.

Alkoholisairauden vuoksi terveydenhuollon vuodeosastoille hoitoon tulleiden potilaiden määrä on vähentynyt yli seitsemän prosenttia vuosien 1996 ja 2009 välillä. Vuonna 2009 hoidettavana oli noin 15 200 potilasta. Erikoissairaanhoidon avohoidossa alkoholisairauspotilaita oli 14 300.

Alkoholin aiheuttamien sairauksien takia hoidossa olleista 78 % oli miehiä. Naisten osuus on kuitenkin kasvamassa.

Alkoholisairauksien hoidossa on alueellisia eroja. Pohjois-Karjalassa, Päijät-Hämeessä ja Keski-Suomessa hoidettiin keskimääräistä enemmän alkoholin aiheuttamia somaattisia sairauksia, kuten alkoholimaksakirrooseja, alkoholihaimatulehduksia ja alkoholimyrkytyksiä. Ahvenanmaalla ja Pohjanmaalla kirjattiin kesimääräistä vähemmän somaattisia alkoholisairauksia.

Alkoholin aiheuttamia käyttäytymishäiriöitä hoidetaan terveydenhuollon vuodeosastoilla Etelä-Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Ahvenanmaalla. Sen sijaan Kymenlaaksossa, Uudellamaalla, Etelä-Karjalassa ja Päijät-Hämeessä hoito painottui päihdehuollon laitoksiin.

Hertta Vierula
Kuva: Sebastian Corneanu/Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030