Aloituspaikkojen lisäys huolettaa Lääkäriliittoa
Lääkäriliitto on huolissaan lääkärikoulutuksen resursseista ja laadusta, kun opiskelijoiden määrä nousee noin neljänneksellä.
- Emme ole vakuuttuneita siitä, että lisäraha olisi turvattu. Kun rahoitus perustuu tutkintojen määrän kasvuun, se tulee lisäksi viiveellä, liiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila sanoo.
Halila katsoo, että lääketieteellisissä tiedekunnissa tehty pedagoginen kehittäminen on vähintäänkin uhattuna, jos ryhmäkoot kasvavat. Opettajia tarvittaisiin lisää, mutta palkkaaminen on nyt epävarmaa.
Yliopistot ovat yhdessä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa sopineet 152 aloituspaikan lisäyksestä lääketieteellisiin tiedekuntiin. Helsingin, Turun ja Itä-Suomen yliopistot lisäävät 30 aloituspaikkaa, Tampereen yliopisto 40 ja Oulun yliopisto 22.
Turun yliopistossa opiskelijamäärä kasvaa ensi vuonna, muualla viimeistään vuonna 2016.
Tiedekunnat vääntävät rahoituksesta
Muutoksen rahoitus tulee osana kokonaisuutta valtion antamassa strategiarahoituksessa, jota on lisätty kahdelle sopimuskaudelle. Jokainen yliopisto sopii itse resurssien kohdentamisesta lääketieteellisille tiedekunnille.
Opetus- ja kulttuuriministeriön opetusneuvoksen Jorma Karhun mukaan rahoituksen pohjana on käytetty yliopistojen esittämää arviota, jossa opiskelijan vuosittainen kustannus on 13 000 euroa. Osa tästä tulee rahoitusmallissa olevan 55 opintopistettä suorittaneiden laskentakriteerin kautta.
Itä-Suomen yliopiston lääketieteen laitoksen johtaja Jukka Pelkonen uskoo, että yliopistoissa voi syntyä sisäistä vääntöä aloituspaikkojen rahoituksesta. Yhtälö on vaikea.
- Rahoituskuvio on tehty niin monimutkaiseksi, että jokainen voi sanoa olevansa oikeassa, Pelkonen toteaa.
Pelkonen arvelee, että yliopistot voivat vielä joutua tehostamaan resurssien käyttöä.
Hannu Halilan mukaan aloituspaikkojen lisäys on ylimitoitettu, eikä siihen ole päädytty perusteellisten selvitysten kautta. Ministeriöllä on myös eri näkemys muun muassa opiskelijoiden keskeyttämisprosenteista kuin Lääkäriliitolla ja tiedekunnilla.
- Lääkärityövoiman järkevämpi käyttö pitäisi muistaa. Aikaa tuhraantuu esimerkiksi todistusten kirjoittamiseen ja tietokoneongelmiin. Nykyiselläkin lääkärimäärällä voisi saada enemmän panosta, ja vaikutus tulisi nopeammin, hän sanoo.
Lääketieteellisten entiset ja uudet aloituspaikat:
Helsingin yliopisto (120) 150
Turun yliopisto (120) 150
Tampereen yliopisto (105) 145
Itä-Suomen yliopisto (130) 160
Oulun yliopisto (124) 146