1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Alzheimerin taudilla voi olla osuutta ikäihmisen ajamassa kuolonkolarissa
Ajan­kohtai­sta 31/1999 vsk 54 s. 3863

Alzheimerin taudilla voi olla osuutta ikäihmisen ajamassa kuolonkolarissa

Kuolonkolarissa menehtyneistä iäkkäistä autoilijoista kolmasosalta löytyi aivoista muutoksia, jotka viittaavat todennäköiseen Alzheimerin tautiin. Tämän lisäksi 14 %:lla kuljettajista oli aivomuutoksia, joiden perusteella Alzheimerin tauti oli mahdollinen.

Suomalais-ruotsalainen, Turun yliopiston ja Karoliinisen Instituutin tutkijaryhmä tutki kolarissa menehtyneitä vanhuksia, jotka olivat itse ajaneet kuolonkolarissa osapuolena ollutta autoa. Ruumiinavaus tehtiin 98:lle 65-90-vuotiaalle kuljettajalle. Kuljettajien keski-ikä oli 75,2 vuotta.

Alzheimerin taudin aiheuttamista muutoksista etsittiin seniilejä plakkeja ja neurofibrillikimppuja.

- Seniilien plakkien esiintyminen ei sinänsä välttämättä merkitse dementiaa. Niiden määrän perusteella voidaan kuitenkin määritellä Alzheimerin taudin todennäköisyys: onko se epävarmaa, mahdollista vai todennäköistä. Tutkituista 33 %:lla löydökset olivat sellaiset, että Alzheimerin tauti oli todennäköinen, ja 14 %:lla tauti oli mahdollinen, kertoo tutkimusryhmän suomalaisjäsen, professori Hannu Kalimo Turun yliopistollisesta keskussairaalasta.

Hänen mukaansa neurofibrillikimput ovat vielä seniilejä plakkeja selvempi osoitus Alzheimerin taudista. Tutkituista 17 %:lla oli sekä seniilejä plakkeja että neurofibrillikimppuja.

- Ainakin näillä 17 %:lla Alzheimerin tauti oli todennäköinen, Kalimo toteaa.

Lue myös

Suurin osa kuolonkolareissa osallisina olleista ajajista oli itse aiheuttanut kolarin, eli taudilla on saattanut olla vaikutusta onnettomuuteen. Alzheimerin taudin merkkejä löydettiin etenkin risteyskolarissa kuolleilta kuljettajilta sekä kuljettajilta, joiden auto suistui tieltä.

- Iäkkäiden kuljettajien ajokorttitarkastukseen voisi minun mielestäni liittää yksinkertaisen neuropsykologisen testin, ja ajokorttitarkastuksessa pitäisi muutenkin kiinnittää huomiota potilaan henkiseen suorituskykyyn, Hannu Kalimo sanoo.

Toisaalta jos lääkäri muussa yhteydessä joutuu tutkimaan potilaan henkistä suorituskykyä, hänen pitää muistaa mahdollisten ongelmien vaikutus potilaan kykyyn ajaa autoa.

Etusivulla juuri nyt

Liitossa
Asiakkaat, potilaat ja pelisäännöt

Hämmentyneenä olen seurannut presidentti Trumpin koronan hoitotoimia, kirjoittaa Minna Kaarisalo.

Ajassa
Korona vaikutti lasten rokotuksiin

Pikkulasten rokotuksia annettiin keväällä vähemmän kuin viime vuonna.

Tieteessä
Vaihdevuosioireiden erotusdiagnostiikka

Tärkeimmät erotusdiagnostiikassa huomioitavat sairaudet ovat uniapnea ja kilpirauhasen toimintahäiriö.

Ajassa
Vastalääke ry aikoo laajentaa uusille paikkakunnille

Yhdistys on saanut 61 000 euron apurahan.

Tieteessä
Alzheimerin taudin ja työuupumuksen välillä yhteys?

Sairauksien taustalta löytyi osin samoja geenejä.