Ajan­kohtai­sta

Ammattiautoilijoiden selkäsairaudet eivät liity ajamiseen

Ammattiautoilijoiden selkäsairauksien syynä on pidetty autoilun aiheuttamaa tärinää. Tuoreen tutkimuksen mukaan suurentunut selkäsairauksien riski johtuu kuitenkin ilmeisesti raskaiden taakkojen käsittelemisestä ja huonoista työasennoista.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/Pixmac000064835329.jpg
Ammattiautoilijoiden selkäsairauksien syynä on pidetty autoilun aiheuttamaa tärinää. Tuoreen tutkimuksen mukaan suurentunut selkäsairauksien riski johtuu ilmeisesti raskaiden taakkojen käsittelemisestä ja huonoista työasennoista.

Työterveyslaitoksen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tekemä tutkimus perustui koko väestöä edustavaan Terveys 2000 –tutkimukseen, johon osallistui 2 300 työikäistä miestä. Heistä 5 %:lla lääkäri oli todennut iskiaksen ja 4 %:lla muun selkäsairauden. Lähes joka viiden mies oli toiminut jossain vaiheessa työuransa ammattikuskina ja 73 % oli tehnyt raskasta ruumiillista työtä. Miehet jaettiin neljään ryhmään sen mukaan olivatko he koskaan toimineet ammattikuskeina tai altistuneet raskaalle ruumiilliselle työlle. Pelkästään ammattiautoilulle, pelkästään raskaalle ruumiilliselle työlle tai molemmille altistuneiden sairastavuutta verrattiin niihin, jotka eivät olleet altistuneet kummallekaan.

Tutkimus ei tukenut aiempaa käsitystä, jonka mukaan kehotärinälle altistuminen aiheuttaisi ammattiautoilijoille selkäsairauksia.

–Ammattikuskit altistuvat usein työssään myös muille fyysisille kuormitustekijöille ja selkäsairauden riski näyttäisikin liittyvän juuri näihin muihin tekijöihin, sanoo Työterveyslaitoksen erikoistutkija Leena Kaila-Kangas Työterveyslaitoksen tiedotteen mukaan.

Kaila-Kankaan mukaan ammatikseen autoilevien selän terveyttä voidaan tukea lisäämällä nostamista helpottavien apuvälineiden käyttöä ja parantamalla työasentoja ajon aikana ja oheistöissä.

Tutkimus julkaistiin Spine-lehdessä.

Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030