Ammattitaidon arvioinnista hyviä kokemuksia
Direktiivimuutos voi tiukentaa lääkärien ammattipätevyyden osoittamista. Helsingin terveyskeskuksessa on saatu hyviä kokemuksia Taitoni-palvelusta, jossa lääkärit kuvaavat itse ammatillisen osaamisensa kehittymistä.
Helsingin terveyskeskuksen pilotissa on saatu hyviä kokemuksia Taitoni-palvelusta, jossa lääkärit kuvaavat itse ammatillisen osaamisensa kehittymistä. Juuri valmistunut verkkosovellus on Pro Medico -yhdistyksen kehittämä.
– Lääkärit kokivat, että Taitoni on helppokäyttöinen ja kätevä. Tietynlaisena haasteena nousi esiin, miten motivoidaan muutkin kuin aktiiviset kollegat mukaan, Helsingin terveyskeskuksen lännen terveysasemien johtava ylilääkäri Antti Hemminki kertoo.
Osaamisen arvioinnille on tilausta. Euroopan parlamentti käsittelee tänä vuonna direktiivimuutosta, joka tiukentaisi lääkärien ammattipätevyyden osoittamista. Suomi on tällä hetkellä ainoa maa, jossa yleislääkärin oikeudet ovat elinikäiset. Yli puolessa EU-maista lääkärin täytyy määrävuosin osoittaa, että osaaminen on ajan tasalla.
Pro Medicon toiminnanjohtajan Kristiina Patjan mukaan resertifikaation työvälineelle on tarvetta muutenkin. Hänestä lääkäreiden kannattaisi keskustella enemmän osaamisensa tasosta vaikkapa ikääntymisen haasteiden takia.
– Yhteiskunnallisessa ilmapiirissä vaatimukset läpinäkyvyydestä ovat kasvaneet, eivätkä ne jätä terveydenhuoltoakaan rauhaan. Taustalla vaikuttaa myös valelääkärijupakka ja kaupallistumiskehitys, Patja toteaa.
Taitoni-palvelulla ammattitaidon kuvaaminen ja arviointi olisi profession hallussa, eikä erillisiä tenttejä tai pisteiden keruuta tarvittaisi.
Lääkärijärjestöt päättävät jatkosta
Pro Medicon perustajajäsenet Lääkäriliitto, Duodecim ja Finska Läkaresällskapet päättävät tämän vuoden aikana, miten Taitoni-palvelun käyttö jatkuu. Parin vuoden kehitystyön vaatinut palvelu on nyt valmis, mutta siihen lisätään vielä myöhemmin muun muassa CV-työkalu.
Helsingissä 80 lääkäriä terveysasemilta ja kaupunginsairaaloista on pilotoinut palvelua puolen vuoden ajan. He kirjasivat palveluun osaamistaan, oppimistarpeitaan ja oppimistilanteitaan.
Palvelu sisältää syksystä alkaen lääkärin tutkinnot, pätevyydet ja työhistorian. Mukana on koulutuskalenteri, joka tarjoaa sopivaa täydennyskoulutusta. Palvelussa täydennyskoulutusta ei ymmärretä vain järjestettyinä tilaisuuksina, vaan myös työssä oppiminen tulee näkyväksi.
Antti Hemmingin mukaan pilottiin osallistuneet lääkärit kokivat työkalun tarpeelliseksi, mutta osa ei ehtinyt käyttää sitä tiiviisti. Ylimääräinen kirjaaminen koetaan usein rasitteena.
– Erikoistuvia lääkäreitä työkalu palveli erityisen hyvin, Hemminki kertoo.
Miia Soininen
kuva: Panthermedia