Apteekkisopimukseen ei ole pakko suostua
Hoitoon sitoutumattoman ja ehtoja sanelevan potilaan kanssa ei tarvitse tehdä apteekkisopimusta. Hoitovaihtoehtoa kannattaa miettiä esimerkiksi lääkäriesimiehen kanssa.
Hoitoon sitoutumaton ja ehtoja saneleva potilas haluaa tehdä lääkärin kanssa apteekkisopimuksen. Potilas käyttäytyy epäasiallisesti, joskus hiukan uhkaavastikin, ja tuntuu haluavan sanella lääkityksensä. Voiko lääkäri kieltäytyä sopimuksesta, vai onko siihen pakko suostua hyvän hoidon nimissä?
– Ei lääkärin ole pakko tehdä apteekkisopimusta, sanoo ryhmäpäällikkö, lääkintöneuvos Markus Henriksson Valvirasta.
Jokaiseen hoitoon pitää olla lääketieteelliset perusteet. Lääkärin ei pidä tehdä sopimusta, jolle ei ole perusteita tai joka vaarantaa potilaan tai muun henkilön turvallisuuden. Potilasasiakirjoihin kirjataan, miksi lääkäri päätyy tällaiseen arvioon.
– Seuraava kysymys on, mitä sitten tehdään. Hoitoa pitää toteuttaa jollain muulla tavalla, Henriksson huomauttaa.
Jottei lääkäri jäisi asian kanssa yksin, hän voisi pohtia potilaan hoitosuunnitelmaa esimieslääkärinsä ja moniammatillisen työryhmän kanssa, jos sellainen on käytettävissä, Henriksson ehdottaa. Päätöksen hoitosuunnitelmasta tekee tietysti lääkäri itse.
– Sitten yritetään potilaan kanssa yhteisymmärrykseen pyrkien löytää polku, josta lääkäri ja potilas voivat sopia. Tärkeintä on, ettei jyrkästi katkaista kaikkea potilaan arviointia ja hoitoa, vaan mietitään vaihtoehtoa.
Henrikssonin mukaan lääkäri onkin hoidon ytimessä pyrkiessään yhteisymmärrykseen haasteellisten potilaiden kanssa. Hän ottaa esimerkiksi päihderiippuvaisen potilaan, joilla on usein myös persoonallisuushäiriö.
– Tällaisessa neuvottelussa potilaan kanssa ei ole kyse turhanpäiväisestä riitelystä, vaan hoidosta, jossa potilas saa hoidollisia asianmukaisia rajoja. Näiden asioiden käsittely on keskeinen osa hoitamista.
Suvi Sariola
Kuva: Panthermedia