Ajankohtaista

Apu löytyy internetistä?

Internetin kautta lääkärin on mahdollista saada vastauksia visaisiin kysymyksiin isolta joukolta muita asiantuntijoita. Toisaalta verkossakin vaitiolovelvollisuudesta on pidettävä tiukasti kiinni, pohtii Suomen Lääkärilehden lääketieteellinen päätoimittaja Päivi Hietanen pääkirjoituksessaan.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/lekurinetissa_Pixmac000057488761.jpg

Internetin kautta lääkärin on mahdollista saada vastauksia visaisiin kysymyksiin isolta joukolta muilta asiantuntijoita. Toisaalta verkossakin vaitiolovelvollisuudesta on pidettävä tiukasti kiinni, pohtii Suomen Lääkärilehden lääketieteellinen päätoimittaja Päivi Hietanen pääkirjoituksessaan.

– BMJ:n ylläpitämille kliinisille keskustelupalstoille on rekisteröitynyt lähes 4 000 kollegaa kullekin. Tällaisilta kansainvälisiltä foorumeilta voi aina löytyä joku, jonka kokemuksesta on hyötyä harvinaisten sairauksien hoitamisessa. Parhaimmillaan jakaminen voi myös lievittää lääkärin tunnetaakkaa ja lisätä kollegiaalisuutta, Hietanen kirjoittaa.

Ylilyöntejäkin sattuu. Pahimmillaan ammatilliset foorumit voivat luoda yksityisyyden ja anonyymiyden illuusion, joka voi hämärtää vaitiolovelvollisuuden rajoja. Päivi Hietanen pohtii, että on tärkeää valita foorumi, jolle osallistumiseen vaaditaan lääkärin lisenssi. Ja joka tapauksessa on pidettävä huolta, ettei potilasta voi tunnistaa.

– Ennen verkkokonsultointia kannattaa miettiä löytyisikö vastaus ongelmaan pienemmässä lääkäripiirissä, Hietanen summaa.

Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030