ASA päivässä sittenkin paikallaan?
Asetyylisalisyylihapon (ASA) säännöllisen, ennaltaehkäisevän käytön vaikutus näyttäisi maaliskuussa julkaistun meta-analyysin mukaan sittenkin kääntyvän positiiviseksi. ASA vähentää kokonaiskuolleisuutta pitkäaikaisessa, päivittäisessä käytössä - pienentämällä syöpäriskiä.
- Aiemmissa tutkimuksissa on oletettu, etteivät (ASA:n) suhteelliset vaikutukset riipu käytön kestosta. Meidän tulostemme mukaan pitkäaikainen käyttö on luultua turvallisempaa ja siitä on hyötyä syövän ehkäisyssä, toteavat brittitutkijat Lancetissa julkaistussa artikkelissaan.
Lääkärilehdessäkin on viime aikoina uutisoitu ASA:n riskeistä. Helmikuussa Archives of Internal Medicinessä julkaistussa, 9 tutkimuksen aineistoon perustuvassa meta-analyysissä varoitettiin, että ASA lisää verenvuotoriskiä vähentämättä merkitsevästi sydän- ja verisuonitapahtumiin tai syöpään liittyviä kuolemia.
Lancetin meta-analyysissä puolestaan vedettiin yhteen kaikkiaan 51 satunnaistetun ja kontrolloidun tutkimuksen tulokset ja huomioitiin myös tutkimusten päättymisen jälkeen kertynyt seuranta-aineisto. Analyysin mukaan päivittäin otettu ASA vähentää nimenomaan syöpäkuolleisuutta, ja sen kuolleisuutta vähentävä vaikutus ylittää niin kuolemaan johtavien kuin merkitykseltään vähäisempienkin verenvuotojen yhteenlasketun riskin.
ASA:n vaikutus elää käyttöajan mukana: siihen liittyvä verenvuotoriski pienenee ja sen veritulppia ehkäisevä vaikutus heikkenee ajan kuluessa. Kolmen käyttövuoden jälkeen ASA vaikuttaa merkitsevästi enää syöpäkuoleman riskiin - pienentäen sitä sekä miehillä että naisilla ja niin tupakoitsijoilla kuin tupakoimattomillakin.
Saman tutkimusryhmän samaan aikaan julkaistut kaksi muuta meta-analyysiä täydentävät tulosta vahvistamalla, että ASA:n säännöllinen käyttö paitsi vähentää syöpäkuolemia, myös suoraan ehkäisee syöpää ja etäpesäkkeitä.
Tutkimusryhmä kiteyttää, että syövän ehkäisystä voi tulla tärkein ASA:n pitkäaikaisen käytön peruste keski-iässä. Lisää tutkimustietoa tarvitaan siitä, keille ASA:n käytöstä on eniten hyötyä. Tulevissa tutkimuksissa tulisi huomioida ASA:n ehkäisevä vaikutus myös muihin kuin verisuonitapahtumiin sekä vaikutusten riippuvaisuus käyttöajan pituudesta.
- 1
- http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2811%2961720-0/abstract
- 2
- The Lancet DOI:10.1016/S0140-6736(11)61720-0