Ajan­kohtai­sta

Asenteet ja ympäristö vanhuutta tukemaan

Konsensuslausumassa painotetaan geriatrisen osaamisen lisäämistä ja kotihoidon tukemista.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/panthermedia_mietiskelija.jpg
Konsensuslausumassa painotetaan geriatrisen osaamisen lisäämistä ja kotihoidon tukemista.

Suomen Akatemian ja Duodecimin koolle kutsuma konsensuskokous pohti tällä viikolla hyvän vanhuuden edellytyksiä. Kokouksen aikana asiantuntijoista koottu paneeli valmisteli konsensuslausuman, joka julkistettiin tänään.

Konsensuslausumassa todetaan, että vanhat ihmiset saavat tarpeisiinsa nähden vähemmän ja huonompia palveluita kuin nuoremmat ikäryhmät. Laitoshoidossa itsemääräämisoikeutta rajoitetaan ja vanhuksia ylilääkitään. Tarpeelliset ja tehokkaat hoidot saatetaan evätä. Tällainen ikäsyrjintä on lopetettava. Sen sijaan pitäisi korostaa itsemääräämisoikeutta. Lausuman laatineen paneelin puheenjohtaja, gerontologian professori Marja Jylhä muistutti kokouksessa, että itsemääräämisoikeus tarkoittaa oikeutta tehdä myös vääriä valintoja.

Palvelujärjestelmän tasavertaisuutta ja oikeudenmukaisuutta pitäisi parantaa. Konsensuslausumassa todetaan, että kotihoito on hoidon ja palvelun kulmakivi. Koti voi olla myös ryhmäkoti tai palveluasunto, jossa voi mahdollisimman pitkään asua ja saada tarvitsemaansa apua. Pääasia on, että paikka on pysyvä ja ihmiset voivat itse vaikuttaa tarvitsemiinsa palveluihin. Kotihoidossa tarvittaisiin uusia toimintamuotoja, kuten mielenterveyttä tukevaa ryhmätoimintaa ja ympärivuorokautista telemedisiinaa sekä kotisairaalan ja yöpartion uudelleenjärjestelyä. Lausumassa arvioidaan, että kotihoito on niin tärkeä osa palvelujärjestelmää, ettei sitä pitäisi ulkoistaa. Osana kotihoidon tukemista pitäisi myös omaishoitajan asemaa parantaa.

Geriatrista osaamista pitäisi saada enemmän. Tarvittaisiin toisaalta enemmän geriatrian erikoislääkäreitä niin perusterveydenhuoltoon kuin erikoissairaanhoitoonkin. Toisaalta kaikkien sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten koulutukseen pitäisi sisältyä geriatriaa, gerontologiaa ja sosiaaligerontologiaa.

Kaiken kaikkiaan yhteiskunnassa pitäisi muuttaa asenteita ja rakenteita hyvää vanhuutta tukeviksi ja terveyttä ja toimintakykyä edistäviksi.

– Ympäristön pitäisi olla sellainen, että matkan varrella voi istua penkille ja liikennevaloista ehtii yli, Marja Jylhä sanoi.

Hertta Vierula
Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030