Asetus vähentämään lasten ja nuorten syrjäytymistä
Asetuksella patistetaan kuntia lisäämään ennaltaehkäiseviä toimia.
Eilen annetun asetuksen mukaan lasta odottavalle perheelle on tehtävä vähintään yksi laaja terveystarkastus ja ensimmäistä lasta odottavalle perheelle vähintään yksi suun terveydentilan ja hoidon tarpeen arvio.
Koululaisille kolme lääkärintarkastusta
Ensimmäisen ikävuoden aikana lapselle on tehtävä vähintään yhdeksän terveystarkastusta, joihin sisältyy vähintään kaksi lääkärintarkastusta. Seuraavien viiden vuoden aikana tarkastuksia tulee tehdä vähintään kuusi.
Asetus velvoittaa kunnat teettämään terveystarkastukset oppilaalle jokaisella vuosiluokalla, joista ensimmäisellä, viidennellä ja kahdeksannella vuosiluokalla tehtävät terveystarkastukset järjestetään laajoina.
Kahdeksannella vuosiluokalla tehtävässä laajassa terveystarkastuksessa arvioidaan oppilaan erityiset tarpeet ammatinvalinnan ja jatko-opiskelun osalta sekä käynnistetään tarvittavien tukitoimien suunnittelu.
Siirtymäaikaa 1,5 vuotta
Asetus tulee voimaan 1. heinäkuuta, mutta kunnat saavat siirtymäaikaa järjestää määräaikaiset terveystarkastukset asetuksen mukaisiksi 1.1.2011 mennessä.
Sosiaali- ja terveysministeriön sekä Suomen Kuntaliiton julkaiseman tiedotteen mukaan kuntien menojen on arvioitu kasvavan asetuksen vuoksi vuonna 2011 yhteensä 36,9 miljoonaa euroa. Valtionosuus kustannuksiin on puolet, joten kunnille maksettavaa valtionosuutta korotetaan 18,45 miljoonaa euroa.
Tämä summa jakaantuu puoliksi vuosille 2010 ja 2011. Yksittäisen kunnan menojen kasvu riippuu siitä, kuinka paljon nykyisiä palveluja pitää parantaa, jotta ne tulevat asetuksen mukaisiksi.
Tavoitteena ehkäistä syrjäytymistä
Peruspalveluministeri Paula Risikon mukaan asetus auttaa ehkäisemään lasten ja nuorten syrjäytymistä ja vähentämään alueellista eriarvoisuutta.
– Suositusten sitovuuden vahvistaminen asetuksella oli välttämätöntä. Meille oli kertynyt runsaasti tutkimustietoa lasten ja nuorten mielenterveyden ja muun hyvinvoinnin vaarantumisesta ja syrjäytymisriskin kasvamisesta. Toisaalta on tietoa kuntien välisistä eroista ehkäisevien palvelujen järjestämisessä, ministeri Risikko perusteli asetusta.
Syrjäytymistä ehkäistään myös sillä, että asetus velvoittaa terveydenhoitajia ja lääkäreitä ottamaan yhteyttä terveystarkastuksista poisjääviin ja selvittämään heidän tuen tarpeensa. Asetus velvoittaa myös kohdentaman työtä erityistä tukea tarvitseviin ja tekemään tarvittaessa moniammatillista yhteistyötä.
Sirpa Kulonen