Ajan­kohtai­sta

Asiantuntijaryhmä hoputtaa ikääntyneiden rokotuksia

Saatavilla olevia rokotteita on ryhdyttävä antamaan yli 80-vuotiaille mahdollisimman nopeasti, korostaa rokotusasiantuntijaryhmä.

Suvi Sariola
Kuvituskuva 1
Panthermedia goodluz

Ikääntyneiden rokottamisen on edettävä ammattilaisten rokotusten rinnalla, korostaa Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä.

Saatavilla olevia rokotteita on ryhdyttävä antamaan yli 80-vuotiaille mahdollisimman nopeasti.

Suomen strategian mukaan rokotetta tarjotaan ikääntyneille, kun tehohoidon henkilökunta, koronapotilaita hoitavat sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijät sekä ikääntyneiden hoivakotien asukkaat ja henkilökunta on pääosin rokotettu, tiedottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Rokotteen on ryhmän mukaan nyt saanut valtaosa näihin ryhmiin kuuluvista.

Riskiryhmät määritellään tarkemmin

Teho-osastojen henkilökunnasta on rokotettu yli 90 prosenttia.

Koronapotilaita hoitavasta osastojen ja ensihoidon henkilökunnasta sekä infektiovastaanottojen, koronanäytteenoton ja laboratorioiden henkilökunnasta on rokotettu yli 80 prosenttia.

Hoivakodeissa rokotusaste vaihtelee alueittain.

Ikääntyneillä on suurin riski saada vakava koronavirustauti. Siksi heidän rokotuksensa on tarpeen aloittaa, vaikka edeltävien ryhmien rokotukset olisivat vielä kesken, muistuttaa rokotusasiantuntijaryhmän puheenjohtaja Ville Peltola tiedotteessa.

– Viiveiden välttämiseksi kriittisen sote-henkilökunnan ja ikääntyneiden rokotuksia on tehtävä rinnakkain, hän toteaa.

Lue myös

Asiantuntijaryhmä käsitteli myös rokotusjärjestyksen tarkentamista koronaviruksen riskiryhmien osalta.

Alle 70-vuotiaiden pitkäaikaissairauksiin liittyvät riskiryhmät määritellään tarkemmin tammikuun aikana, kun saadaan tietoa nyt arvioitavana olevan Astra-Zenecan rokotteen myyntiluvan mukaisista kohde- ja ikäryhmistä.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan joulun aika ja vuodenvaihde eivät näytä lisänneen koronavirustartuntoja merkittävästi. Uusia tautitapauksia on kuitenkin runsaasti koko maassa.

Testeihin hakeudutaan edelleen huomattavasti vähemmän kuin vielä loppusyksyllä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030