Ajan­kohtai­sta

Autismille altistavat perinnölliset ja ei-perinnölliset perimän vauriot

Uusi kansainvälinen tutkimus vahvistaa käsitystä siitä, että autismille altistavat hermosolujen synapsien toimintaan vaikuttavissa geeneissä esiintyvät mutaatiot.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/Geeni_DNA_Pixmac.jpg

Autisteilla oli mutaatioita useassa eri synapsien toimintaan vaikuttavassa geenissä, joten oireyhtymän syntyyn vaaditaan useita haitallisia muutoksia perimässä.

Helsingin yliopiston tutkijat analysoivat eurooppalaisten autismitutkijoiden kanssa synapsien syntyyn vaikuttavan SHANK2-geenin mutaatioita 455 potilaan ja 431 verrokin muodostamassa aineistossa. Tutkimuksessa oli mukana 99 suomalaista autismiperhettä.

Tulokset osoittivat, että autismista kärsivillä oli selvästi verrokkeja enemmän sellaisia SHANK2-geenin muotoja, joilla on ollut tärkeä merkitys ihmisen evoluutiossa ja jotka olivat yhteydessä alentuneeseen synapsien tiheyteen. SHANK2-geenin puutos ja autismissa aiemmin löydetty kromosomin 15q11-13 muutos löytyivät yhdessä samoilta potilailta.

Tutkimuksessa löytyi geenien kopioluvun muutoksia myös kolmessa muussa tunnetussa autismigeenissä (NLNGN1, CNTN4, PCDHA1-10), jotka vaikuttavat hermosolujen kiinnittymiseen toisiinsa, ja nikotiinireseptorigeenissä (CHRNA7), jonka on aiemmin todettu toimivan poikkeavasti autistisen henkilön aivoissa.

Lisäksi havaittiin hermosolujen viestintään vaikuttavan CYFIP1-geenin puutos. Kaikki edellä mainitut geenit kuuluvat samaan synapsien toimintaa ohjaavaan geeniverkostoon.

Tutkimuksen suomalaisesta osuudesta vastasi dosentti Irma Järvelän tutkimusryhmä Helsingin yliopistosta.


Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030