Lehti 42: Ajan­kohtai­sta 42/2003 vsk 58 s. 4210 - 4211

Automaatista puhtaita ruiskuja pikkukolikolla

Ruiskujen vaihto-ohjelma on ollut käynnissä Unkarissa jo vuosia. Nyt kokeillaan automaattia, josta saa 20 forintin pikkukolikolla puhtaan injektioruiskun.

Jaakko Takalainen

Unkaria, tai muita pieniä entisiä Itä-Euroopan sosialistimaita, ei ole totuttu pitämään edistyksen kärkimaina juuri missään suhteessa, ei varsinkaan terveydenhoidon alalla. Siksi onkin yllätys törmätä maassa sellaiseen hoitoratkaisuun, jota Suomessa ei ole. Nyirö Gyula -sairaalan läheisyydessä Budapestissa on automaatti, josta saa pikkukolikolla puhtaan injektioruiskun. Käytetyn ruiskun voi jättää automaatissa olevaan roskaluukkuun, mutta vanhan ruiskun jättäminen ei ole edellytys automaatin toiminnalle eli uuden ruiskun saamiselle.

Sairaalanjohtaja Ferenc Falus esittelee ruiskuautomaattia antaumuksella: 20 forintin kolikolla (arvo alle 10 senttiä) saa puhtaan injektioruiskun.

- Huumeidenkäyttäjälle pienen kolikon uhraaminen puhtaan ruiskun takia ei ole korkea kynnys. Automaatilla yritämme tavoittaa ne narkomaanit, jotka eivät syystä tai toisesta halua vaihtaa neulojaan kasvokkain henkilökuntamme kanssa, kertoo Falus.

Ruiskujen vaihto-ohjelma on ollut käynnissä Unkarissa jo vuosia, mutta sairaalanjohtaja Ferenc Falus uskoo, että ympäri vuorokauden toimiva automaatti tavoittaa kaikkein syrjäytyneimmätkin narkomaanit. Automaatti on sijoitettu kohtalaisen vilkkaalle paikalle sairaalan ja metroaseman lähettyville.

Poliisi ei kuvaa

Automaatin sijoituspaikan löytäminen ei ollut helppoa, kukapa haluaisi narkomaaneja toimittamaan asioitaan kotinsa tai liikkeensä lähelle. Myös yhteistyö viranomaisten kanssa piti varmistaa ennen kokeilua. Eri järjestöjen ja yhteisöjenkin mielipidettä automaatista kuunneltiin.

- Poliisi on luvannut olla kuvaamatta tai seuraamatta automaatin käyttäjiä. Viimeisen viiden vuoden aikana on poliisin asenteissa tapahtunut muutos suvaitsevaisempaan suuntaan, kiittelee Ferenc Falus.

Hän näkee neula-automaatin olevan osa yhteiskunnallista suvaitsevaisuusohjelmaa, johon NyGy-sairaalakin osallistuu.

-Suvaitsevaisuusohjelman tarkoituksena on hälventää yleisön pelkoja ja ennakkoluuloja huumeiden ongelmakäyttäjiä kohtaan. Vaikka asennemuutos on ollut viime vuosina huomattava, ei tällaisilla teemoilla vaaleja voiteta, hymähtää Falus.

NyGy-sairaala on keskikokoinen Budapestin sairaalojen joukossa, joita on kaikkiaan 90. Nygyssä sairaansijoja on 275, joista vajaa kolmannes on varattu kroonikkovanhuksille ja psykiatrisille potilaille. Muita hoidettavia ovat narkomaanit, alkoholistit ja muista addiktioista kärsivät. Erikoisuutena Ferenc Falus mainitsee hoito-ohjelman peliriippuvaisille. Onpa sairaalaan kunnostettu aiva uusi osasto lapsettomuushoitoja varten.

HIV- ja hepatiittitartunnat hallinnassa

Käytettyjen huumeruiskujen vaihdon ansiosta Unkarin hepatiitti- ja HIV-tilanne on hyvä, vain muutamia prosentteja käyttäjistä on saanut HIV-tartunnan. Tosin Suomea alhaisempiin lukuihin voi vaikuttaa vähäisempi testaus.

Sairaalanjohtaja Falusin arvion mukaan 10 miljoonan asukkaan Unkarissa on kolmesataatuhatta huumeiden käyttäjää, joista noin puolet on ongelmakäyttäjiä, kuten suonensisäisten huumeiden pitkäaikaisia käyttäjiä. Hän ei näe huumeiden käytön olevan kasvussa, mutta ei toisaalta usko sen nopeaan vähenemiseenkään.

- HIV-positiivisia on noin 5 prosenttia ongelmakäyttäjistä, hepatiitti C:tä heistä sairastaa 25-30 prosenttia. Neulojen vaihto-ohjelma on auttanut, mutta huumeongelma vaatii jatkuvasti uusia resursseja ja uusia ideoita, sanoo Ferec Falus.

Entä Suomessa

Miksi meillä ei ole puhtaiden ruiskujen jakoautomaattia?

- Apteekkariliiton kanssa tutkimme muutama vuosi sitten mahdollisuutta sijoittaa julkisille paikoille käytettyjen huumeruiskujen palautusastioita. Mutta Helsingin kaupungin virkamiehet tyrmäsivät ehdotuksen, kertoo yksikön johtaja Anne Ovaska Helsingin terveysneuvontapiste Vinkistä.

Vinkki on A-klinikkasäätiön ylläpitämä neuvontapiste huumeiden käyttäjille. Se on toiminut vuodesta 1997. Toimipisteitä Vinkillä on kolme: Kalliossa, Maunulassa ja Itäkeskuksessa. Neuvontapisteiden lisäksi Vinkin kenttätyöryhmä Viitta kiertää reppu selässä huumeiden käyttäjien kohtauspaikoissa, kuten kodeissa, asuntoloissa ja puistoissa. Vuodesta 1999 Vinkin toiminnan on rahoittanut Helsingin kaupunki, jonka lisäksi rahaa on tullut myös EU:lta ja valtiolta. Muualla Suomessa toimii vastaavia neuvontapisteitä yli 20 kunnassa.

Lue myös

Ovaskan mukaan käytettyjen injektioruiskujen palautuspiste käytettyjen pattereiden keräyspisteiden malliin olisi ensimmäinen askel. Puhtaita ruiskuja antava automaatti voisi olla seuraava askel. Ovaska suhtautuu kaksijakoisesti automaatteihin.

- Euroopassa on Unkarin lisäksi muissakin maissa vastaavia automaatteja. Ne voivat tavoittaa kaikkein syrjäytyneimmät käyttäjät tai ne jotka ovat aivan käyttönsä alussa eivätkä halua leimautua narkomaaneiksi.

- Puhtaiden neulojen saaminen käyttäjille on kaikkien etu. Mutta jos huumeiden käyttäjäkulttuuriin halutaan muutoksia riskittömämpään suuntaan, ei pelkästään puhtaita ruiskuja jakavista automateista ole hyötyä, sanoo Ovaska.

Vinkki tavoitti vuonna 2002 noin 4200 suonensisäisten huumeiden käyttäjää. Lisäksi kenttätyö tavoitti joitakin satoja käyttäjiä. Viimeisimmän (1999) Suomessa tehdyn arvion mukaan suonensisäisten huumeiden käyttäjiä on maassamme noin 14000.

- Emmehän me tavoita kaikkia käyttäjiä. Ehkä automaatit puolustavat paikkaansa siinä mielessä. Mutta meillä on alueellisesti laaja kontaktipinta huumeiden ongelmakäyttäjiin, sanoo Anne Ovaska.

- Ensisijaista olisi saada pääkaupunkiseudulle kattava alueellisten neuvontapisteiden verkosto. Se on tehokkain tapa vaikuttaa huumeiden käyttökulttuuriin.

Ovaska tähdentää Vinkin vertaistyön ja koulutuksen merkitystä neuvonnan ja puhtaiden huumeruiskujen vaihtamisen ohella. Käyttäjistä koulutetaan tiedottaja-valistajia, jobisteja, huumeiden käyttäjien keskuuteen. Poliisin toimintaa Ovaska pitää asiallisena vaikka onpa yksittäinen poliisi tehnyt tutkintapyynnön Vinkin toiminnan lainmukaisuudesta.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030