1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Avoin tiedejulkaisu etenee takkuillen
Ajan­kohtai­sta

Avoin tiedejulkaisu etenee takkuillen

Sopimus päättyi Taylor&Francis-kustantamon kanssa, mutta Springerin kanssa sopimus on nyt voimassa.

Avoin tiedejulkaisu etenee takkuillen Kuva 1 / 1

Avoimen tiedejulkaisemisen vaatimus kovenee ja neuvottelut asiasta ovat tiukkoja.

Tiedelehtisopimuksia neuvotteleva FinELib ei saanut tammikuussa uutta sopimusta ison kustannusyhtiön Taylor&Francisin kanssa, mikä tarkoittaa, että pääsy sen lehtikokoelmiin päättyi helmikuun alussa.

FinELib edustaa suomalaisia korkeakouluja, tutkimuslaitoksia ja yleisiä kirjastoja.

Osaa vanhoista, ennen tätä vuotta julkaistuista lehdistä pääsee edelleen lukemaan vanhan sopimuksen pitkäaikaiskäytön pykälän perusteella.

Taylor&Francis julkaisee yli 1 800 tiedelehteä, niiden joukossa esimerkiksi lehdet Annals of Medicine, Acta Oncologica ja Substance Abuse.

Kiistassa on kyse rahasta. Avoin julkaiseminen tarkoittaa, että lukijat saavat lukea artikkeleita maksutta verkossa. Kustantamot haluavat kuitenkin lisämaksun avoimesta julkaisemisesta.

FinELib antaa sivuillaan vinkkejä, miten artikkeleita voi mahdollisesti saada luettavakseen. Väyliä ovat esimerkiksi kirjastojen kaukopalvelut, artikkelin kirjoittaja tai yksittäisen artikkelin ostaminen.

Neuvottelut Wiley-kustantamon kanssa ovat kesken. Sen artikkeleihin pääsy voi katketa 18. helmikuuta. Esimerkiksi Allergy, Cancer, Journal of Internal Medicine ja European Journal of Neurology ovat Wileyn lehtiä.

– Wileyn lehtien pois jääminen kirpaisisi vielä enemmän kuin Taylor & Francisin, sanoo Lääkärilehden lääketieteellinen päätoimittaja Pertti Saloheimo.

Springerin kanssa sopimus

Synkkien uutisten keskellä FinELibillä on ollut myös hyviä uutisia kerrottavaksi.

Springer Naturen kanssa lokakuussa solmittu sopimus kattaa lukuoikeuden Springer Compact -lehtipaketin yli 2 200 tieteelliseen lehteen sekä oikeuden julkaista artikkeleita avoimena noin 1 900 hybridinimekkeessä.

Hybridinimekkeessä osa artikkeleista on avoimia, osa vain tilaajien luettavissa.

Lukuoikeus ja avoin julkaisuoikeus koskevat esimerkiksi sellaisia lehtiä kuin Diabetologia, Journal of Gastroenterology sekä Sports Medicine.

Sopimus on voimassa vuoden 2020 loppuun. Sopimuksen arvo on noin viisi miljoonaa euroa.

Mutta miten sopimusta voi hyödyntää?

Lue myös

Mitä tutkijan pitää käytännössä tehdä, jos hän haluaa hyödyntää avoimen julkaisun mahdollisuutta, FinELib-toimiston palvelupäällikkö Arja Tuuliniemi?

Oikeus julkaista avoimia artikkeleita on tilaajaorganisaatioiden tutkijoilla, jotka ovat artikkelin vastaavia kirjoittajia (corresponding author).

Tutkija lähettää artikkelinsa normaaliin tapaan Springerin arvioitavaksi ja hyväksyttäväksi. Kun artikkeli on hyväksytty julkaistavaksi, Springer lähettää tutkijalle kutsun kirjautua Springerin julkaisujärjestelmään. Siellä tutkija valitsee oman taustaorganisaationsa ja hyväksyy avoimen julkaisemisen lisenssin. Kun taustaorganisaatio on vahvistanut, että tutkija kuuluu organisaation käyttäjiin, artikkeli julkaistaan avoimena.

Mitä tapahtuu sopimuksen loppumisen jälkeen niille artikkeleille, jotka on sopimusajalla julkaistu avoimena?

Artikkelit pysyvät avoimena. Artikkelien uudelleenkäytön ehdot määritellään tutkijan hyväksymässä avoimen julkaisemisen lisenssissä.

Kuva: Fotolia

Kirjoittajat
Minna Pihlava

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Poikkeusaika ei vähentänyt päivystysleikkauksia

Päivystyskirurgian saatavuus on turvattava myös poikkeusaikoina, osoittaa TAYS:n johtama tutkimus koronakeväältä.

Ajassa
Suomessa aletaan tutkia koronavirusepidemian vaikutusta syöpäpotilaisiin

Tutkimuksessa selvitetään, miten koronavirustartunta vaikuttaa syöpien diagnosointiin, syöpähoitojen aloittamiseen, annettuihin syöpähoitoihin, niiden haittavaikutuksiin sekä potilaiden elämänlaatuun ja elinaikaan.

Ajassa
Avi asetti uhkasakon – Nurmeksen yöpäivystys pitää lopettaa

Määräykseen sisältyy 200 000 euron uhkasakko.

Tieteessä
Laihduttamisyritykset kasvattivat riskiä lihoa ja sairastua tyypin 2 diabetekseen

Alun perin normaalipainoiset laihduttajat lihoivat enemmän 11 vuoden aikana kuin ne normaalipainoiset, jotka eivät laihduttaneet.

Ajassa
Missä maskisuositus viipyy?

Lääkärit suosittelevat Twitterissä suojaamaan maskilla itseään ja muita koronavirukselta.

Ajassa
FinnHELP tarjoaa tukea päivystyksen työntekijöille korona-aikana

- Korona on tehnyt terveydenhuollon ammattilaiset näkyviksi kokonaisina, sanoo Sari Ridell.