1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Äyräpää symposiumissa palkittiin menestyneitä tutkijoita
Ajan­kohtai­sta

Äyräpää symposiumissa palkittiin menestyneitä tutkijoita

Duodecimin Äyräpää-palkinnon sai Asla Pitkänen, Apollonia-palkinnon Eva Söderling ja Duodecim-seuran Nuoren tutkijan palkinnon apulaisprofessori Juho Joutsa.

Äyräpää symposiumissa palkittiin menestyneitä tutkijoita Kuva 1 / 1 Kuva: Panthermedia

Lääkäriseura Duodecimin Matti Äyräpää -palkinto on myönnetty professori Asla Pitkäselle ja Hammaslääkäriseura Apollonian Apollonia-palkinto dosentti, professori h.c. Eva Söderlingille. Duodecim-seuran Nuoren tutkijan palkinnon sai apulaisprofessori Juho Joutsa. Palkinnot luovutettiin tänään Äyräpää symposiumissa Helsingissä.

Matti Äyräpään luennon pitäjä, professori Asla Pitkänen on tehnyt merkittävän, kansainvälisen uran tärkeän, mutta vaikeasti lähestyttävän epilepsian perusmekanismien tutkimuksessa. Hänen tutkimuksensa on kohdistunut erityisesti aivovamman jälkeisen epilepsian perusmekanismeihin. Hän on kehittänyt tutkimusta solu- ja molekyylitasolta koe-eläinmalleihin ja aivokuvantamiseen saakka.

– Asla Pitkänen tunnetaan lisäksi aktiivisena kouluttajana ja vaikuttajana alan kansallisten ja kansainvälisten järjestöjen eri johtotehtävissä. Hänen työssään yhdistyy perustutkimuksen osaaminen vahvaan kliiniseen otteeseen. Hän on saanut useita kotimaisia ja kansainvälisiä palkintoja, toteaa Äyräpää-palkinnosta päättäneen valiokunnan puheenjohtaja, professori Leo Niskanen tiedotteen mukaan.

Asla Pitkäsen missiona on ollut nostaa epilepsiatutkimus koko aivojen sairauden tutkimukseksi. Nyt hän pitää tärkeänä uusien tutkimustekniikoiden nopeampaa käyttöönottoa sekä prekliinisen metodologian kehittämistä.

– On myös turvattava perustutkimukseen riittävä kansallinen rahoitus. Ilman pitkäjänteistä tutkimusrahoitusta olemme vaarassa menettää tulevat lääkäri-tutkijasukupolvet. On erittäin tärkeää, että esimerkiksi epilepsiatutkija on joskus nähnyt oikean potilaan, joka on saanut epilepsiakohtauksen, Asla Pitkänen toteaa tiedotteessa.

Apollonia-palkinto ksylitolitutkimuksen uranuurtajalle

Apollonia-palkinnon saanut Eva Söderling on yksi suomalaisen ksylitolitutkimuksen uranuurtajista. Hän on tutkinut ksylitolin vaikutusmekanismeja monilla menetelmillä. Äiti-lapsitutkimuksessaan Söderling osoitti, että äidin ksylitolin käyttö vähentää merkittävästi pikkulapsen kariesriskiä. Ksylitolin lisäksi hän on tutkinut muun muassa biomateriaaleja, sekä betaiinin ja probioottien vaikutuksia suunterveyteen.

Kansainvälisesti arvostetun Söderlingin tutkimustyössä keskeistä on perustutkimuksen tulosten saattaminen kliiniseen käyttöön. Söderling toimi yli 40 vuoden ajan Turun yliopiston hammaslääketieteen laitoksella, ja johti pitkään laitoksen tutkimuslaboratoriota.

– Turun yliopiston hammaslääketieteen laitoksella on pitkät perinteet karieksen ehkäisyn tutkimuksessa. Olisi tärkeää, että nämä tutkimuslinjat jatkuisivat ja että tulevien tutkijapolvien työ mahdollistetaan riittävällä kansallisella rahoituksella, toivoo Söderling.

Lue myös

Nuoren tutkijan palkinnon saaja tutkii laajasti aivosairauksia

Duodecimin Nuoren tutkijan palkinnon saaja Juho Joutsa on virkaikäänsä nähden poikkeuksellisen ansioitunut tutkija. Joutsa on kahden viime vuoden aikana julkaissut lukuisia artikkeleita neurologian alan arvostetuimmissa tiedelehdissä. Hän tutkii laajasti eri aivosairauksia, mutta on erityisesti kiinnostunut neurologisista liikehäiriösairauksista.

– Neurologiaan erikoisalana kiteytyvä looginen päättely ja diagnostiikan salapoliisityön luonne kiehtovat minua. Modernit aivokuvantamis- ja aivostimulaatiotekniikat avaavat täysin uusia mahdollisuuksia näiden sairauksien tutkimukseen ja hoitoon. Tieteen tekeminen on kuitenkin nuorille tutkijoille haasteellista tutkimusrahoituksen kiristyessä. Olen itse tietoisesti keskittynyt tieteelliseen työhön, mikä on puolestaan viivästyttänyt erikoistumista, Juho Joutsa kertoo tiedotteessa.

Äyräpää symposiumissa luovutettiin poikkeuksellisesti tänä vuonna myös Duodecimin Kulttuuripalkinto. Sen sai teatteriseurue DuvTeatern.

Kirjoittajat
Ulla Toikkanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Koronan leviämistä ilmateitse aletaan selvittää

Koronavirus voi tarttua ilmalevitteisesti, mutta sen merkitys taudin leviämisessä väestössä on epäselvä.

Ajassa
Kun pandemia on päällä, tutkimuksesta kannattaa karsia rönsyt

Kari Tikkisen mielestä kansallinen pandemiatutkimusryhmä voisi auttaa tulevaisuuden pandemioihin ­varautumisessa.

Ajassa
Koronavilkun kautta on tehty 314 tauti-ilmoitusta

Määrä on noin 38 prosenttia laboratoriossa vahvistetuista tartunnoista syyskuussa.

Tieteessä
Terveydenhuollon palveluihin tarvitaan uusia digitaalisia työkaluja

Terveyteen liittyvien hyötypelien tavoitteena on innostaa pelaajaa parantamaan hyvinvointiaan.

Tieteessä
Syväaivostimulaattorin ohjelmointi voi tehostaa epilepsian hoitoa

Väitöstutkija löysi myös viitteitä psykiatristen haittavaikutusten paranemisesta ohjelmointiasetusten muuttamisen jälkeen.