Botulismipotilas kuulee mutta ei pysty reagoimaan
Suomessa vaaralliseen botulismimyrkytykseen sairastunut menehtyi viime viikolla. Toinen botulinumneurotoksiinia sisältävää oliivisäilykettä syönyt henkilö on sairaalahoidossa.
Botulismipotilaan hoitaminen ja tunnistaminen on haaste. Päivystykseen tuleva potilas voi käyttäytyä kuin humalainen, puhe sammaltaa eikä hän pysy pystyssä. Myrkytyksen edetessä potilas on tajuissaan ja tuntee kipua, mutta ei pysty reagoimaan ja välittämään tuntemuksiaan hoitohenkilökunnalle. Siten hän myös kuulee kaiken, mitä hänen ympärillään puhutaan hänen voinnistaan ja toipumismahdollisuuksistaan.
-Toimivan kommunikoinnin järjestäminen botulismipotilaalle on ensiarvoisen tärkeää, sanoo professori Miia Lindström Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan elintarvikehygienian ja ympäristöterveyden osastolta. Osasto vastaa elintarvikkeiden ja potilasnäytteiden botulismitutkimuksista.
Hoito tulee aloittaa välittömästi. Botulismin ainoa spesifinen hoito on tällä hetkellä suoneen annettava neutralisoiva antitoksiini. Se neutraloi verenkierrossa olevan hermomyrkyn, mutta elimistössä jo syntyneet tuhot korjaantuvat nykytiedon mukaan vasta uusien hermopäätteiden synnyn myötä.
Harvinaista botulinumantitoksiinia ei valmisteta Suomessa. THL tilaa sitä ulkomailta ja sitä saa THL:n rokotelähettämön ja sairaala-apteekkien kautta.
- Botulismin hoidossa ovat tärkeitä myös erilaiset tukihoidot. Hengityksen ylläpito ja sekundaari-infektioiden hoito ovat keskeisiä.
Velttohalvaus noin vuorokaudessa
Botulismia on useita eri muotoja, mutta klassinen botuliini-intoksikaatio syntyy ihmisen saadessa Clostridium botulinum-bakteerin tuottamaa hermomyrkkyä ruoan mukana.
Elimistössä myrkky kulkeutuu kolinergisiin hermopäätteisiin ja pilkkoo asetyylikoliinin erittymisestä vastaavia proteiineja, jolloin hermoimpulssien eteneminen estyy.
Myrkytysreaktion nopeuteen vaikuttaa neurotoksiiniannos. Tyypillinen sairastuminen ilmenee 12-36 tunnissa. Myrkytyksen seurauksena syntyy velttohalvaus, jolloin lihakset eivät supistu.
Botulismin aiheuttamat neurologiset muutokset ilmenevät ensin tiheästi hermotetulla pään alueella. Sairastuneella on näköhäiriöitä, nielemisvaikeuksia ja koordinaatio-ongelmia sekä puhehäiriöitä. Nielemisvaikeudet näkyvät syljen valumisena.
Myrkytysvaikutukset etenevät raajoihin ja viimeksi syntyy hengenvaarallinen tila hengityslihaksiston halvaantuessa. Hengityslama voi syntyä 1-2 vuorokaudessa ensimmäisten oireiden ilmaannuttua.
· Botulismidiagnoosi perustuu kliiniseen kuvaan ja botulinumneurotoksiinin ja/tai C. botulinum -bakteerin osoittamiseen potilasnäytteistä. Näytteeksi otetaan seerumia, ulostetta ja maha-suolikanavan sisältöä.
· Seeruminäytteet tulee ottaa mahdollisimman pian oireiden alkamisen jälkeen ennen antitoksiinihoidon aloittamista. Uloste- ja suolensisältönäytteet on hyvä ottaa ennen mikrobilääkehoitojen aloittamista.
· Näytteet toimitetaan Helsingin yliopiston eläinlääketieteelliseen tiedekuntaan elintarvike- ja ympäristöhygienian osastolle. Tarkemmat toimintaohjeet ovat ladattavissa THL:n, Eviran ja Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan elintarvike- ja ympäristöhygienian osaston nettisivuilla.