Ajan­kohtai­sta

Deksmedetomidiinipitoisuus ei muutu yllätyksellisesti suurillakaan annoksilla

Nenän limakalvolle annosteltu deksmedetomidiini imeytyy varsin hyvin ja on tehokasta. Nenän kautta annosteltu lääkeaine sopii lievää rauhoittamista vaativiin tilanteisiin, osoittaa väitöstutkimus.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/tehohoitopotilas_panthermedia.jpg
Tehohoitopotilaat tarvitsevat rauhoitusta ja kivunlievitystä. Rauhoittavilla lääkkeillä on kuitenkin myös haitallisia vaikutuksia, eikä yksittäistä ideaalista lääkettä näiden potilaiden lääkitsemiseksi ole olemassa.

Lääketieteen lisensiaatti Timo Iirola selvitti väitöstutkimuksessaan teho-osasto- ja toimenpidepotilaiden rauhoittamiseen tarkoitetun deksmedetomidiinin farmakokinetiikkaa ja farmakodynamiikkaa terveillä koehenkilöillä ja tehohoitopotilailla.

Deksmedetomidiinin vakaan tilan plasmapitoisuus ja annos olivat suoraan verrannollisia korkeimmalle tutkitulle annostasolle saakka, joka oli 2,5 mikrogrammaa painokiloa kohti tunnissa. Tämä merkitsee sitä, että annosteltaessa suuriakin annoksia deksmedetomidiinia sen pitoisuus ei muutu yllätyksellisellä tavalla. Iirolan tutkimuksessa lääkeainetta annosteltiin pitkäkestoisesti kriittisesti sairaille potilaille tavanomaista suurempia annoksia.

Tutkimus osoitti, että nenän limakalvolle annosteltu deksmedetomidiini imeytyy varsin hyvin ja on tehokasta. Nenän kautta annosteltu lääkeaine sopii lievää rauhoittamista vaativiin tilanteisiin.

Suonensisäisesti annosteltu deksmedetomidiini hidasti terveiden koehenkilöiden maha-suolikanavan toimintaa merkittävästi. Havainnon merkitys pitää kuitenkin tutkia erikseen todellisilla tehohoitopotilailla.

Iirolan tutkimuksessa tehohoitopotilailla havaittu deksmedetomidiinin puoliintumisaika oli hieman pidempi kuin aiemmissa tutkimuksissa havaitut puoliintumisajat lyhytaikaisemman käytön jälkeen ja parempikuntoisilla potilailla tai terveillä vapaaehtoisilla.

Deksmedetomidiinin puhdistuma oli vähentynyt ikääntyneillä potilailla ja jakautumistilavuus kasvanut sellaisilla potilailla, joiden veren albumiinipitoisuus oli matala. Näiden seurauksena eliminaatiovaiheen puoliintumisaika ja annostelun kestosta riippuva puoliaika pitenivät.

Kun deksmedetomidiinia annostellaan tällaisille potilaille, pitää varautua vaikutuksen poikkeukselliseen voimakkuuteen ja kestoon.

Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030