Dementiaperheille räätälöidyt palvelut toivat selvää säästöä
Dementiaperheille räätälöity ja Helsingissä kokeiltu uusi tukimalli osoittautui sekä halvemmaksi että perheen tarpeita paremmin vastaavaksi kuin tavanomainen tukitoiminta. Kullekin perheelle erikseen räätälöidyillä palveluilla säästettiin noin 5 000 euroa vuodessa perhettä kohden. Noin puolet säästöstä aiheutui pitkäaikaisen laitoshoidon lykkääntymisestä.
Vanhustyön keskusliiton tukimallin runkona olivat perheen kanssa tiiviisti työskentelevä terveydenhoitaja-koordinaattori ja hänen työparinaan geriatri.
Mallia koskevaan tutkimukseen osallistui 125 helsinkiläisperhettä, joissa puoliso hoiti dementoitunutta kumppaniaan. Hoidettavat olivat keski-iältään 78-vuotiaita ja suurimmalla osalla heistä oli vähintään keskivaikea dementia. Hoitajien keski-ikä oli 75 vuotta.
Kun kokeilua oli jatkunut puolitoista vuotta, vertailuryhmästä oli jouduttu pitkäaikaiseen laitoshoitoon yli kaksi kertaa useammin kuin kokeiluun osallistuneiden ryhmästä.
Tuetut perheet käyttivät sosiaali- ja terveyspalveluihin keskimäärin 5 000 euroa vähemmän kuin vertailuryhmä. Tuetun ryhmän kuluissa on otettu huomioon koordinaattorin ja geriatrin palkka sekä kaikki ne palvelut, joita ei pystytty järjestämään julkisesta sosiaali- ja terveydenhuollosta.
Ei lukujärjestyksen vaan avuntarpeen mukaan
- Kunnissa on yleensä tarjolla monia palveluja, jotka on tarkoitettu tukemaan kotihoitoa. Perheen näkökulmasta ne saattavat kuitenkin näyttää viidakolta, johon on vaikea päästä käsiksi, kuvaa tukimallin vaikuttavuutta tutkinut vs. professori
Marja Saarenheimo
.Valmiit palvelupaketit ovat yleisiä, mutta niiden kaikille samanlaiset palvelut eivät välttämättä lainkaan vastaa perheen tarpeita.
Dementiaperheille tehdyssä valtakunnallisessa kyselyssä kävi ilmi, että useampi kuin kaksi kolmasosaa perheistä ei tuntenut saavansa apua sitä tarvitessaan.
Vanhustyön keskusliiton mallissa perhe ja koordinaattori tekevät tiiviisti yhteistyötä, ja koordinaattori toimii tulkkina perheen ja palvelujärjestelmän välillä. Hänellä oli myös pitkä kokemus dementoituneiden hoitamisesta.
- Koordinaattori neuvoi ja auttoi ja mikä hämmästyttävää: ihan kaikessa, sanoo vaimonsa omaishoitajana kokeiluun osallistunut
Väinö Ahola
.Aholan kokemuksen mukaan dementiaperhe saa apua tavallisesti "lukujärjestyksen mukaisesti", vaikka sitä todellisuudessa saatetaan tarvita juuri nyt.
- Tässä kokeilussa apu saatiin heti, Ahola kuvaa.
Kriisitilanteiden ennakointia ja nopeaa reagointia niihin pidetäänkin yhtenä selityksenä mallista saatuihin hyviin kokemuksiin.