Ajan­kohtai­sta

Diabetesliitto julkasi uuden diabeetikkojen ruokavaliosuosituksen

Terveydenhuollon henkilöstön käyttöön suunnitellun uuden ruokavaliosuosituksen tavoitteena on tehostaa erityisesti aikuistyypin diabeteksen ja sen aiheuttamien valtimotautien ehkäisyä ja kehittää diabeetikkojen ruokavalio-ohjausta. Uuden ruokavaliosuosituksen mukanen ravinto on koostumukseltaan samanlainen kuin koko väestölle suositeltu ruokavalio; erityisvalmisteita ei tarvita eikä sokerin käytöstä tarvitse välttämättä luopua. Aikaisempi Diabetesliiton julkaisema ruokavaliosuositus on vuodelta 1988.

Uudessa ruokavaliosuosituksessa kiinnitetään erityistä huomiota aikuistyypin diabeteksen ja sen tavallisimpina liitännäissairauksina esiintyvien valtimotautien ehkäisyyn. Sepelvaltimotaudin suuren vaaran vuoksi suositellaan, että ruokavalion kovan rasvan määrä rajoitetaan hyvin pieneksi ja kiinnitetään ajoissa huomiota kohonneeseen verenpaineeseen ja muihin vyötärölihavuuteen liittyviin haittoihin. Nuoruustyypin diabeteksen ruokavaliosuunnittelun lähtökohtana ovat diabeetikon aikaisemmat ruokatottumukset ja insuliinihoidon joustavuus. Suosituksessa annetaan käytännön ohjeita ruokavalion toteuttamisesta monissa eri tilanteissa.

Diabeetikon ruokavalioon voi kuulua runsaasti hiilihydraatteja sisältäviä, varsinkin kuitupitoisia ruokia ja niukasti rasvaa. Toinen vaihtoehto on, että käytetään runsaammin erityisesti öljyhappoa sisältäviä kasviöljyjä, jolloin hiilihydraattien määrä voi olla tavanomainen. Tämä vaihtoehto on suositeltava erityisesti silloin, jos hypertriglyseridemia ja aterian jälkeinen hyperglykemia ovat ongelmia. Sepelvaltimotaudin vaaran takia ruokavalion kovan rasvan osuus kannattaa pitää vähäisenä. Kovan rasvan osuudeksi suositetaan 7-10 %, rasvan kokonaissaanniksi 25-35 %, hiilihydraattien osuudeksi 50-60 % ja proteiinien osuudeksi noin 15 % ravinnon energiasta. Sokeria sisältäviä leivonnaisia, jälkiruokia ja muita makeita annoksia voi olla muutama päivässä. Sokeri lasketaan aterian hiilihydraattimäärään.

Diabeetikkojen laihdutustulokset ovat huonompia kuin muiden. Sen vuoksi laihduttamista joudutaan suunnittelemaan huolellisesti ja pitkäjänteisesti. Erittäin niukkaenergistä erityisruokavaliota voidaan käyttää hoidon alussa ja harkinnan mukaan myöhemminkin. Hyvät pitkäaikaistulokset edellyttävät kuitenkin perusruokavalion ja liikuntatottumusten järkeistämistä. Erittäin niukkaenergistä erityisruokavaliota suositellaan diabeetikolle vain asiaan perehtyneen terveydenhuoltohenkilöstön valvonnassa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030