Lehti 13: Ajan­kohtai­sta 13/2011 vsk 66 s. 1073

Dokumentoi ammattitaitosiuuden Taitopuun avulla

Suvi Sariola

Helsingin terveyskeskuksessa aletaan testata uutta tapaa ylläpitää ammattitaitoa. Mallissa lääkäri itse dokumentoi ammatillisen osaamisensa kehitystä niin, että oma seuranta riittää akkreditoinniksi.

Malli ja sen verkkosovellus, Taitopuu, on kehitetty lääkärijärjestöjen perustamassa Pro Medicossa.

EU-maista yli puolet edellyttää lääkäreiltä akkreditointia: lääkärin täytyy määrävuosin osoittaa, että hänen osaamisensa on ajan tasalla.

- Lääkärien ammattitaitoa ja sen valvontaa koskevaa keskustelua käydään kansainvälisillä foorumeilla jatkuvasti. Ennemmin tai myöhemmin keskustelu ulottuu Suomeen. Lääkärijärjestöt ovat itse ottaneet asiassa aktiivisen otteen, kertoo Pro Medicon toiminnanjohtaja

Kristiina Patja

.

Työssä oppiminen näkyviin

Taitopuu on sähköinen alusta, johon lääkäri itse kirjaa oppimista ja koulutuksia, joilla ylläpitää ammattitaitoansa.

Ammattitaidon ylläpitämisellä tarkoitetaan siinä oppimista monella muullakin tavalla kuin käymällä täydennyskoulutuksessa.

- Taitopuussa nostetaan esiin oppiminen omassa työympäristössä, osana arjen toimintaa, kuvaa Kristiina Patja.

Taitopuuhun voi kirjata esimerkiksi osallistumisen työpaikan hoitoketjutyöryhmään, auditointiin tai Rohto-pajaan.

- Jos lääkäri perehtyy kirjallisuuteen oppiakseen lisää diabeteksen hoidosta, hän voi kirjata sen Taitopuuhun. Jos lääkärillä on vaikea potilastapaus, jonka vuoksi on hankittava lisätietoa, hän saattaa oppia tapauksesta jopa enemmän kuin täydennyskoulutustilaisuudesta.

Lääkärin osaamista tarkastellaan toisin kuin perinteisesti. Taitopuussa lääketieteellinen tieto on vain yksi osaamisalueista. Muita ovat esimerkiksi vuorovaikutus, yhteisöosaaminen ja prosessien hallinta.

Vertaa itseäsi kollegoihin

Pro Medicolla on verkkotyökalu, jolla lääkäri voi verrata omia koulutustarpeitaan kollegojen koulutustarpeisiin. Verkkotyökalu pohjautuu vuoden 2009 Lääkärikyselyn aineistoon, jossa on mukana yli 10 000 lääkäriä.

Omia osaamistarpeitaan voi verrata esimerkiksi ikäryhmittäin, erikoisaloittain ja työskentelysektoreittain.

Verkkotyökalu on jo nyt käytettävissä Pro Medicon verkkosivuilla (http://taituri.promedico.fi). Sen avulla voi samalla perehtyä Taitopuun ajatusmaailmaan.

Helsingin lääkärit testaavat

Taitopuuta aletaan testata Helsingin kaupungin terveyskeskuksessa tämän vuoden lopulla. Tavoitteena on saada testaajiksi 50 lääkäriä. Pilotointi kestää puoli vuotta.

- Toivomme palautetta käytännön työssä olevilta kliinikoilta: onko tietokanta hyödynnettävissä arjen rutiineissa ja esimerkiksi kehityskeskusteluissa, Kristiina Patja sanoo.

- Helsingin terveyskeskus osallistuu testaukseen, koska Taitopuun avulla voidaan kartoittaa lääkärin osaamisen tasoa ja tuoda monipuolinen oppiminen ja osaaminen konkreettisesti esille, sanoo Helsingin terveyskeskuksen lännen terveysasemien johtava ylilääkäri

Antti Hemminki

.

Hänen mielestään mallin testaus sopisi erityisesti yleislääketieteeseen erikoistuville lääkäreille.

Lue myös

- Lääkärit hyötyvät mallista eniten siinä suhteessa, että se monipuolistaa näkemystä ammatillisesta kehittymisestä. Arjen työssä opitaan koko ajan, mutta sitä ei ole tähän asti saatu tuoduksi esiin.

Helsingissä järjestetään paljon koulutusta, jota ei aikaisemmin ole laskettu varsinaisiksi täydennyskoulutuspäiviksi. Kaikilla terveysasemilla järjestetään vuosittain 2-4 Rohto-pajaa, ja lisäksi asemilla järjestetään omia lyhyitä koulutustilaisuuksia itse valituista teemoista.

Taitopuun malli on peräisin Kanadasta. Siellä lääkäriltä vaaditaan vuodessa 80 tuntia ammatillista kehittämistä kirjattuna tällaiseen järjestelmään. Kanadassa järjestelmä on lääkäreille pakollinen ja siellä lääkäri menettää lääkärinoikeutensa, jos kouluttautumisvelvoite ei toteudu.

- Suomalainen terveyskeskuslääkäri tulee ihan varmasti kehittäneeksi itseään 80 tunnin ajan vuodessa, Kristiina Patja toteaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030