E-resepti vaatii selkeän potilasohjeen
Lääkärin kirjoittaman annostusohjeen selkeys korostuu, kun e-resepti otetaan laajalti käyttöön.
Kokonaan pois jää merkintä D.S. (Da Signa), joka valtuuttaa apteekin kirjoittamaan käyttöohjeet asiakkaalle.
- Merkinnän poisjäänti helpottaa toimitustarran kirjoittamista apteekeissa. D.S. on jäänne, jolle ei ole juridisia perusteita, sanoo e-reseptiä testanneen Turun sosiaali- ja terveystoimen projektipäällikkö Riitta Söderlund.
Lääkärin on kirjoitettava annostusohje selkokielellä, joka ei jätä potilaalle tulkinnanvaraa.
- Potilas voi ymmärtää esimerkiksi merkinnän "2 x 3" kahdella eri tavalla: kaksi tablettia kolme kertaa vuorokaudessa tai kolme tablettia kaksi kertaa vuorokaudessa, Söderlund huomauttaa.
- Tavoitteena on, että apteekin ei tarvitse korjata lääkärin kirjaamia ohjeita.
Söderlund muistuttaa, että potilas voi lukea omia Reseptikeskukseen tallennettuja sähköisiä lääkemääräyksiään. Vaikka apteekki olisi muokannut annosteluohjeen toimitustietotarraan, harhaanjohtava potilasohje Reseptikeskuksessa voi aiheuttaa lääkkeen väärän annostelun.
E-reseptillä ei voi määrätä varsinaisia erityislupavalmisteita, mutta määräaikaisille erityislupavalmisteille sitä voidaan käyttää. Myös huumaavat lääkkeet voidaan määrätä e-reseptillä. Harkinnassa on säädösten muuttaminen niin, että PKV-lääkkeitä saisi määrätä ainoastaan sähköisesti.
E-reseptissä korostuu lääkkeiden määräämisasetuksen periaate, että kauppanimellä määrääminen on tehtävä pakkauksina. Ajalliseen määräämiseen pitää olla erityiset hoidolliset perusteet.
Lääkemääräysten uusimiskäytännöt muuttuvat e-reseptiin siirryttäessä. Jatkossakin uusimisen tulee perustua joko potilaan omakohtaiseen tutkimiseen tai muihin riittäviin tietoihin. Mahdollisuus reseptin uusimisen kieltämiseen poistuu.
E-reseptin muistilista
D.S. poistuu kaikista resepteistä.
Annostusohjeen selkeys korostuu.
E-reseptin uusimista ei voi estää merkinnällä Ne rep.