Ajan­kohtai­sta

EEG ennustaa sydämenpysähdyspotilaan neurologisen toipumisen

Onnistuneestikin elvytetyille sydämenpysähdyspotilaille jää usein eriasteisia neurologisia vaurioita.

Lievimmillään vauriot ovat ohimeneviä häiriöitä esimerkiksi muistissa tai liikkumisessa. Vakavimmillaan ne aiheuttavat potilaalle pysyvän tajuttomuuden.

DI Miikka Ermes tutki uusia menetelmiä sydämenpysähdyksen jälkeisen aivovaurion todentamiseen. Poikkitieteellisen tutkimusryhmän tekemässä tutkimuksessa todettiin, että EEG:stä johdetut parametrit pystyivät ennustamaan potilaan neurologisen toipumisen jo ensimmäisen sydämenpysähdyksen jälkeisen vuorokauden aikana.

– Aivosähkökäyrä kuvaa aivojen sähköistä toimintaa periaatteessa samalla tavalla kuin sairaalasarjoissakin potilaan vierellä piipittävä sydänsähkökäyrä kuvaa sydämen toimintaa, Ermes vertaa.

Ermeksen mukaan EEG:n tulkinta on kuitenkin paljon haastavampaa kuin EKG:n tulkinta: yhden sähköisesti sykkivän sydämen sijasta aivoissa on miljardeja eri aikaan sykkiviä aivosoluja. Tutkimuksessa johdettiin EEG:stä parametreja, jotka yksinkertaistavat sen tulkintaa.

EEG:n ennustava merkitys on ollut ennestään tiedossa, mutta juuri sen tulkinnan vaikeus on rajoittanut sen rutiininomaista käyttöä potilasvalvonnassa. Tulkinta vaatii käytännössä aina erikoislääkärin konsultaatiota, joka saattaa aiheuttaa viivettä potilaan hoidossa.

– Pitkän aikavälin tavoitteena on kehittää menetelmiä, jotka mahdollistavat neurologisen toipumisen jatkuva-aikaisen seurannan sairaalassa. Näin hoitohenkilökunnalla olisi mahdollisuus reagoida välittömästi aivojen tilassa tapahtuviin muutoksiin, Ermes kertoo.

DI Miikka Ermeksen tieto- ja sähkötekniikan väitöskirja tarkastetaan 15.5. Tampereen teknillisessä yliopistossa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030