Ajan­kohtai­sta

Ei hypomania-delirium, vaan serotoniinimyrkytys

Keskushermoston serotoniiniaktiivisuus voi lääkehoidossa kohota nopeasti henkeäuhkaavan korkeaksi. Suurin riski on vanhuksilla, jotka käyttävät useita serotoniinitasoa kohottavia lääkkeitä yhtä aikaa.

Serotoniinin yliannoksen oireet on vaikea erottaa lääkkeen normaaleista sivuoireista tai hypomania-deliriumista. Jos sekava, aggressiivinen, hikoileva, tärisevä ja harhoja näkevä potilas käyttää serotoniiniaktiivisia lääkkeitä, oireiden takana voi olla yliannos. Kokemus on osoittanut, että fluoksetiini-tramadoliyhdistelmästä voi seurata serotoniinioireita. Oireet sopivat deliriumiin, ellei potilaalla ole serotoniiniaktiivisia lääkkeitä.

- Erotusdiagnostiikkaan aikaa on vähän, sillä hengenvaarallinen oireisto voi kehittyä muutamasta minuutista muutamaan tuntiin. Kuopion Lääkeinformaatiokeskus on varautunut terveydenhoitohenkilökunnan tiedusteluihin serotoniinioireyhtymän mahdollisesti aiheuttavista lääkeaineista, sanoo KYS:n sairaala-apteekin proviisori Jouni Ahonen.

Serotoniinikuolemia on Suomessakin tapahtunut, mutta minkä verran, on vielä selvittämättä siksi, että oireyhtymä tunnetaan huonosti. Ahosen mukaan tavallinen tarina alkaa siten, että vanhukselle, jolla on kipulääkkeenä tramadoli aloitetaan mielialalääkitys. Potilas muuttuu aggressiiviseksi ja harhaiseksi, jolloin hänelle aloitetaan psyykenlääkitys. Vanhus alkaa riisua vaatteitaan ja kävelee kuumissaan alasti pitkin käytäviä. Kuumeiselle potilaalle annetaan kuumelääkettä. Pahimmassa tapauksessa mitään ei ole enää tehtävissä ja potilas nukahtaa pois serotoniinioireyhtymän uhrina.

Vaikka serotoniinimyrkytyksen vaara on ilmeisin vanhuksilla, sen voi saada kuka tahansa. Ihmisten herkkyys serotoniinille vaihtelee suuresti.

- Jos käytetään vain yhtä serotoniiniaktiivisuutta lisäävää lääkettä, vaara on pieni, Jouni Ahonen muistuttaa.

Seitsemällä prosentilla suomalaisista oireyhtymä voi kehittyä myös CYP2D6-entsyymin puutteellisen toiminnan vuoksi. Heillä normaalit lääkeannokset voivat antaa epätavallisen voimakkaan vasteen.

Lievissä serotoniinin yliannostapauksissa hoidoksi riittää usein lääkkeen lopettaminen ja potilaan tehokas seuranta. Oireet helpottavat vuorokaudessa. Keskivaikeissa ja vaikeissa myrkytyksissä tarvitaan sairaalahoitoa. Potilasta nesteytetään ja kouristuksia hoidetaan bentsodiatsepiineilla. Vakavissa tapauksissa käytetään serotoniinin vastavaikuttajia, syproheptadiinitabletteja. Tajuttomalle potilaalle voidaan antaa klooripromatsiinia lihakseen.

Riitta Eskola riitta.eskola@arkkienkelit.inet.fi

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030