Lehti 44: Ajan­kohtai­sta 44/2006 vsk 61 s. 4560

Elinluovutusten tehostamiseksi sairaaloihin tarvitaan vastuuhenkilöitä

Munuaisensiirtojen määrä on jälleen huippuvuosien tasoa, mutta myös siirtoa odottavien määrä on viime vuosina kasvanut. Siirtoja on tänä vuonna tehty jo yli 170. Dialyysissä käy noin 1 500 suomalaista ja munuaissiirrettä jonottaa lähes 350 potilasta. Jonotusaika on pidentynyt niin, että mediaani on vähän yli 300 päivää.

- Jos kaikissa Suomen keskussairaaloissa elinluovutustilanteet hoidettaisiin yhtä hyvin kuin parhaissa, munuaisensiirtojen määrä voitaisiin kaksinkertaistaa, arvioi dosentti

Lauri Kyllönen

Hyksin elinsiirto- ja maksakirurgian klinikasta.

Järjestelmä toimii esimerkillisesti mm. Tampereella, jossa teho-osastolla toimiva vastuuhoitaja pitää asiaa esillä. Kuopiossa on päästy jopa ennätyksellisiin luovutuslukuihin: 45 luovutettua munuaissiirrännäistä miljoonaa asukasta kohti, kun koko maan keskiarvo on alle puolet siitä. Myös Vaasan keskussairaala ja Etelä-Karjalan keskussairaala ovat saaneet siirrännäisiä hyvin. Yksi ongelma-alue on sen sijaan Helsinki.

- Elinluovutusten määrä Hyksissä on romahtanut kahdessa vuodessa. Ilmeisesti hallintomuutokset ovat syrjäyttäneet asian, kertoo professori

Krister Höckerstedt

.

Päättäjätasolla käyty keskustelu on johtanut työryhmän perustamiseen.

- Avainasia on, että sairaalassa on nimetty vastuulääkäri ja -hoitaja, korostaa Höckerstedt.

Myös elinluovutustestamentteja yritetään saada laajemmin käyttöön. Apteekeissa ne ovat pikemminkin sairaiden ihmisten ulottuvilla, mutta nyt niitä levitetään nuorille terveille ihmisille kahviloissa ja elokuvateattereissa. Aloite elinluovutustestamentin liittämisestä ajokorttiin on jälleen vireillä eduskunnassa. Tällainen järjestely toimii mm. eräissä Yhdysvaltain osavaltioissa, ja esimerkiksi Sveitsissä elintestamentin voi liittää jopa luottokorttiin.

Varsinkin Yhdysvalloissa on herätelty keskustelua, pitäisikö elinkauppa laillistaa. Tämän linjan puheenvuoro julkaistiin myös British Medical Journalissa kuukausi sitten (BMJ 2006;333: 746-8). Suomalaiskirurgit eivät ajatukselle lämpene.

- Esimerkiksi Espanjassa on osoitettu, että kuolleiden luovuttajien elinten käyttöä voidaan hyvin lisätä. Näin ollen elinkauppa on tarpeetonta, toteaa Lauri Kyllönen.

Lue myös

Ajatukseen, että elinkaupan laillistaminen vähentäisi nykyisen laittoman elinkaupan haittoja Kyllönen toteaa sarkastisesti, että samalla perusteella pitäisi sitten laillistaa myös huumeet ja prostituutio.

Hyksin Kirurgisessa sairaalassa tehtiin viime keväänä Suomen 5 000. munuaisensiirto. Toiminta alkoi vuonna 1964, jolloin siirrettiin ensimmäinen munuainen elävältä luovuttajalta. Vuonna 1968 tehtiin ensimmäinen siirto kuolleelta luovuttajalta. Nykyään siirtoja eläviltä luovuttajilta on vain muutama vuodessa. Valtakunnallisen keskittämisen ansiosta Hyksin yksikkö on maailman seitsemänneksi suurin. Hoitotulokset ovat huippuluokkaa: puolet siirrännäisistä on toiminnassa vielä 23 vuoden kuluttua siirrosta.

- Vanhimmat suomalaiset munuaissiirrännäiset ovat toimineet jo lähes 40 vuotta. Elävältä luovuttajalta siirteen saanut potilas on maailmanlistalla sijalla 14 ja kuolleelta luovuttajalta siirteen saanut sijalla 13, kertoo Lauri Kyllönen.

Marianne Jansson

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030