Elinsiirto lisää monen syövän riskiä
Elinsiirteen saaneilla on kaksinkertainen syöpäriski muun väestön riskiin verrattuna. Tällaiseen tulokseen päädyttiin JAMA-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.
Rekisteritutkimuksessa yhdistettiin tietoja elinsiirroista Yhdysvalloissa vuosina 1987–2008 alueellisiin syöpärekisteritietoihin.
Tutkimukseen otettiin mukaan 175 732 elinsiirtoa. Suurin osa elinsiirteen saaneista oli miehiä (60,9 %). Elinsiirroista 58,5 % oli munuaisensiirtoja, 21,6 % maksansiirtoja, 10 % sydämensiirtoja ja 4 % keuhkonsiirtoja. Yleisin syöpä elinsiirteen saaneilla oli non-Hodgkinin lymfooma. Siihen sairastui 1 500 elinsiirtopotilasta. Non-Hodgkinin lymfooman riski oli normaaliväestön riskiä suurempi kaikissa elinsiirtoryhmissä.
Keuhkosyöpäriski oli suurin keuhkosiirteen saaneilla ja munuaissyövän riski munuaisensiirtopotilailla, mutta riski oli suurentunut myös muilla elinsiirtopotilailla. Maksasyövän riski suureni vain maksansiirtopotilailla.
Elinsiirteen saaneiden potilaiden syövistä 43 % oli joko non-Hodgkinin lymfoomia, keuhkosyöpiä, maksasyöpiä tai munuaissyöpiä. Muussa väestössä näiden syöpien osuus kaikista syövistä on 21 %. Elinsiirtopotilailla syöpäriski oli tutkimuksen mukaan suurentunut kaikkiaan 32:n eri syövän riski. Osa näistä syövistä on yhteydessä tulehduksiin, kuten peräaukon syöpä ja Kaposin sarkooma, mutta osa ei.
Tutkijoiden mukaan näiden tulosten perusteella pitäisi kiinnittää enemmän huomiota elinsiirtopotilaiden syöpien ehkäisyyn sekä kehittää tapoja syöpien löytämiseksi varhain.
Hertta Vierula
Kuva: Pixmac