Elvyttämättäjättämispäätös voi jäädä potilaalle ja omaisille epäselväksi
Valvira suosittelee, että elvyttämättäjättämispäätökseen liittyvästä menettelystä laadittaisiin ohjeet kaikissa terveydenhuollon toimintayksiköissä.
Valvira suosittelee, että elvyttämättäjättämispäätökseen liittyvästä menettelystä laadittaisiin ohjeet kaikissa terveydenhuollon toimintayksiköissä.
Valvirassa selvitetään toistuvasti elvyttämättäjättämispäätöksen (DNR) tekemiseen liittyviä seikkoja. Valviran käsittelemissä tapauksissa on todettu puutteita siinä, ettei ennen DNR-päätöksen tekemistä ole ymmärrettävällä tavalla keskusteltu potilaan tai hänen omaisensa kanssa. Potilasasiakirjoihin ei välttämättä ole merkitty päätöksen perusteluja eikä sitä, onko potilaan tai hänen omaisensa kanssa keskusteltu ja mihin keskustelussa on päädytty. Usein on puuttunut myös merkintä siitä, kuka DNR-päätöksen on tehnyt.
DNR-päätöksen pitää perustua lääketieteellisen arvioon potilaan tilasta ja ennusteesta. Päätöksen tekee aina lääkäri, mieluiten potilaan tilan hyvin tunteva, häntä hoitava lääkäri. Päätös edellyttää yleensä riittävän pitkää potilaan seurantaa.
Päätöksestä pitää keskustella ennen sen tekemistä potilaan kanssa, jos se on mahdollista, ja potilaan suostumuksella hänen omaisensa kanssa. Mikäli potilas ei kykene enää osallistumaan hoitoaan koskeviin päätöksiin, on asiasta keskusteltava lähiomaisen tai muun läheisen kanssa. Lääkärin ei kuitenkaan pidä antaa lääketieteellisesti arvioiden vasta-aiheista tai tarpeetonta hoitoa potilaan tai omaisen vaatimuksestakaan.
Jos potilaan terveydentilassa tapahtuu muutoksia, on DNR-päätöksen perusteita arvioitava uudelleen. Tarvittaessa päätöstä on muutettava tai se on peruttava.
DNR-päätöksen tekemistä on harkittava silloin, kun elvytyksen mahdollinen hyöty potilaalle jää vähäisemmäksi kuin sen mahdollisesti aiheuttamat haitat. Päätöksen tarkoituksena on usein sallia odotettu luonnollinen kuolema vaikean sairauden loppuvaiheessa. DNR-päätös ei tarkoita hoidon lopettamista, vaan hoito jatkuu päätöksestä huolimatta niin, että potilaan oireita helpotetaan ja hänen elämänlaatuaan parannetaan. Elvyttämättäjättämispäätös ei tarkoita saattohoitoon siirtymistä, vaan siitä on tehtävä päätös erikseen.
Valvira painottaa tiedotteessaan, että DNR-päätös ja sen perustelut sekä sitä edeltänyt potilaan ja omaisen kuuleminen on aina kirjattava huolellisesti ja yksiselitteisesti potilasasiakirjoihin.
Hertta Vierula
Kuva: Yuri Arcurs/Pixmac