Ajan­kohtai­sta

EMA käynnistää jo toisen koronarokotteen myyntilupa-arvioinnin

Rokotteen on kehittänyt BioNTech yhteistyössä lääkeyhtiö Pfizerin kanssa.

Anne Seppänen
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Euroopan lääkeviraston EMA:n lääkevalmistekomitea on aloittanut nopeutetun arvioinnin BNT162b2-koronavirusrokotteesta, jonka on kehittänyt BioNTech yhteistyössä lääkeyhtiö Pfizerin kanssa. Kyseessä on toinen koronavirusrokote, jolle EMA on aloittanut myyntilupa-arvioinnin. Ensimmäinen arviointi aloitettiin 1. lokakuuta.

Nopeutettu arviointi mahdollistaa lupaavien rokotteiden myyntiluvan hyväksymisen normaalia nopeammalla aikataululla kansanterveydellisen hätätilanteen, kuten pandemian aikana. Normaalisti kaikki myyntilupahakemusta tukevat tiedot on toimitettava arviointimenettelyn alussa, mutta nopeutetussa arvioinnissa tutkimustietoja arvioidaan sitä mukaa, kun niitä valmistuu.

Lue myös

EMA arvioi valmisteen laatua, turvallisuutta ja tehokkuutta samoilla kriteereillä kuin normaalissakin myyntilupaprosessissa. Arvioinnin aikataulu riippuu teho- ja turvallisuustutkimusten tuloksista ja siitä, kuinka nopeasti tutkimustuloksia saadaan viranomaisten arvioitavaksi. EMA arvioi kaikki käytettävissä olevat tutkimustiedot mahdollisimman pian ja antaa arvionsa valmisteen käytöstä Euroopassa.

Fimea on mukana Euroopan lääkevalvontaverkostossa ja kertoo tiedotteessaan seuraavansa valmisteen arviointia tiiviisti.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030