Ajan­kohtai­sta

Enemmän huomiota desinfiointiin

Lääkärit vain luulevat huolehtivansa käsihygieniastaan hyvin.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/panthermedia_kasidesiraj.jpg

Uskotko huolehtivasi käsi­hygieniastasi hyvin? Havainnointi osoittaa, että vain osa henkilökunnasta desinfioi kätensä ennen potilaskontaktia. Desinfiointi­aikakin jää usein lyhyeksi.

OYS:ssa käsien desininfiointia on seurattu viime aikoina tavallista ­tarkemmin. Samalla on testattu uutta raportointityökalua.

Vuosi sitten tehdyssä kyselyssä yli 
90 % sairaalan henkilökunnasta vakuutti desinfioivansa kätensä WHO:n kriteerien pohjalta laaditun ohjeistuksen mukaisesti. Nyt tehty havainnointi paljastaa, että tosiasiassa lääkäreistä 50 % desinfioi kätensä ennen ja alle 70 % jälkeen potilaskontaktin. Hoitajista 80 % desinfioi kätensä ennen ja jälkeen potilaskontaktin. Vain yksi kymmenestä desinfioi käsiään vaadittavat puoli minuuttia.

– Tutkimusten mukaan tavallisesti 40 % desinfioi ennen ja 60 % jälkeen potilaskontaktin. Siinä mielessä tulokset olivat hyviä, sanoo Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin infektioiden torjuntayksikön hygieniahoitaja Helena Heikkilä.

Terveydenhuollon ammattilaiset tietävät, miten kädet pitäisi desinfioida, mutta käytännöissä on silti parantamisen varaa. Uuden raportointityökalun avulla Oulussa on tarkoitus jakaa koulutus- ja seurantavastuuta kuusihenkiseltä infek­tioiden torjuntayksiköltä sairaanhoito­piirin laajuiselle infektioyhdyshenkilö­verkostolle.

– Käsihygienialla on suuri merkitys infektioiden torjunnassa. Hyvä käsihygienia vaatii kuitenkin jatkuvaa koulutusta, seurantaa ja kehitystyötä.

Hertta Vierula
kuva: PantherMedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030