Ajan­kohtai­sta

Ennakoimisen vaikeus on päivystyksen arkea

Suuressa koko maakunnan kattavassa päivystys­pisteessä myös ruuhka on suurta. Erikoistuva lääkäri Sini Sievänen on viihtynyt Keski-Suomen NOVA-päivystyksessä ajoittaisesta ruuhkasta huolimatta. Miten suuri päivystys saadaan toimimaan kitkatta?

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/SiniSievanen.jpg

Suuressa koko maakunnan kattavassa päivystys­pisteessä myös ruuhka on suurta. Erikoistuva lääkäri Sini Sievänen on viihtynyt Keski-Suomen NOVA-päivystyksessä ajoittaisesta ruuhkasta huolimatta. Miten suuri päivystys saadaan toimimaan kitkatta?

– 2000-luvun aikana ympärivuorokautisten päivystyspisteiden määrä on Suomessa vähentynyt parista sadasta noin kuuteenkymmeneen, ja keskittämiskehitys jatkuu, kertoo päivystyksen toimi­alueen ylilääkäri Heikki Janhunen Keski-Suomen sairaanhoitopiiristä.

Rakennemuutoksen myötä kasvaa myös tarve opettaa väestölle, millaiset vaivat ovat syy tulla päivystykseen.

Jyväskylässä Keski-Suomen keskussairaalassa toimii yksi Suomen suurimmista yhteispäivystyksistä, jossa on potilaskäyntejä noin 90 000 vuodessa. NOVA-päivystyksen ­alkuvuosi on sujunut ruuhkaisissa merkeissä. Syynä on Palokan terveydenhuollon kuntayhtymän päivystyksen siirty­minen keskussairaalalle vuoden alusta.

Palokkalaisten arvioitiin tekevän 17 000 potilaskäyntiä vuodessa, mutta ­alkuvuoden perusteella käyntejä näyttäisi kertyvän noin 20 000. Tämä on näkynyt ruuhkana perusterveydenhuollon päivystyksessä.

– Ruuhkaa on ollut, mutta siihen on pystytty vastaamaan mielestäni aika ­hyvin, Janhunen sanoo.

Yllätyksiin pitää varautua

Potilasmäärät vaihtelevat perusterveydenhuollon päivystyksessä hurjasti. Hiljaisena arki-iltana kävijöitä on 170, mutta kiireisenä viikonlopun päivänä apua saattaa hakea jopa 370 potilasta. Oletus on, että ruuhkahuippu voi tänä vuonna olla 430 potilasta, jolloin uusi potilas ­tulee ovesta sisään 3,3 minuutin välein.

Miten sellaiseen voi varautua?

– Potilasvirrat pyritään arvioimaan etukäteen ja sovitetaan lääkärityövoima ja hoitohenkilökunta sen mukaan. Koska väestön sairastamista on joskus mahdoton ennakoida, tarvitaan ruuhkanpurkujärjestelmä, joka toimii myös epämukavaan aikaan, eli viikonloppuisin ja juhlapyhinä, Janhunen luettelee.

Jyväskylässä hälytetään tekstiviesteillä lisää lääkärityövoimaa apuun, jos päivystys uhkaa ruuhkaantua. Vapaaehtoisesta päivystysringistä on saatu ruuhkanpurkajia varsin hyvin. Hoitajille ei vielä ole saatu sovittua ruuhkanpurkujärjestelmää.

Jyväskylässä mitattiin taannoin läpimenoaikoja niin sanotulla perusterveydenhuollon päivystyksen nopealla lin­jalla ja keskiarvoksi saatiin 68 minuuttia. Ruuhka-aikoina aika on voinut ­venyä.

Lue koko juttu perjantaina 13.5. ilmestyvästä Lääkärilehdestä.

Anne Seppänen
Kuva: Tommi Anttonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030