Ensihoitajan antama GIK-infuusio ei auta sydänpotilasta
Glukoosi-insuliini-kalium-infuusio ei ehkäise sepelvaltimotautikohtauksen etenemistä sydäninfarktiksi, kertoo JAMA:ssa julkaistu tutkimus.
Ensihoitajan rintakipupotilaalle antama glukoosi-insuliini-kalium-infuusio (GIK) ei ehkäise akuutin sepelvaltimotautikohtauksen etenemistä sydäninfarktiksi. Se ei myöskään paranna eloonjäämisen mahdollisuuksia seuraavan 30 päivän aikana.
JAMA:ssa julkaistussa tutkimuksessa satunnaistettiin 911 potilasta, joilla oli akuutti sepelvaltimotautikohtaus, saamaan joko GIK-infuusiota tai 5-prosenttista glukoosi-infuusiota. Hoitoa jatkettiin 12 tunnin ajan.
Ryhmien sydäninfarktien määrässä vuorokauden aikana ei ollut tilastollisesti merkitsevää eroa. GIK-infuusiota saaneista 48,7 % sai infarktin, placeboa saaneista 52,6 %. Kuolleisuus 30 päivän aikana oli vastaavasti 4,4 % ja 6,1 %.
GIK-infuusiota saaneiden sydänpysähdyksen riski sekä kuolleisuus sairaalahoidon aikana olivat kuitenkin pienempiä kuin vertailuryhmässä (4,4 % ja 8,7 %).
GIK-infuusion hyödystä sydänpotilailla on keskusteltu vuosikymmenien ajan. Sen hyödyistä on ilmennyt joitakin viitteitä, mutta JAMA:ssa julkaistu tutkimus pikemminkin vahvistaa viimeaikaista käsitystä siitä, että infuusion kliininen hyöty on kovin vähäinen.
Miia Soininen
Kuva: Pixmac