Epilepsia johtaa sydämen toiminnan häiriöihin
Väitöstutkimuksessa todettiin, että ohimolohkoepilepsiaa sairastavien potilaiden sydämen sykevaihtelun vuorokausirytmi häiriintyi erityisesti yöaikaan.
Tutkimuksessa selvitettiin ohimolohkoepilepsian ja vaikeahoitoisessa epilepsiassa käytetyn hoitomuodon, vagushermostimulaation, pitkäaikaista vaikutusta sydämen toimintaan.
Epilepsiaan liittyy hyvästä hoidosta huolimatta 2–3-kertainen kuolemanriski muuhun väestöön verrattuna. Lisäksi epilepsiapotilailla on jopa 24-kertainen yllättävän äkkikuoleman riski. Äkkikuolemien varmaa syytä ei tiedetä, mutta niiden epäillään johtuvan autonomisen hermoston toiminnan häiriöstä. Yhtenä riskitekijänä pidetään myös yöllisiä epilepsiakohtauksia.
Aiemmissa tutkimuksissa on osoitettu sydämen sykevaihtelun vähentyneen epilepsiapotilailla. Vähentyneen sykevaihtelun merkitys epilepsiassa on epäselvä, mutta sydänperäisissä sairauksissa vastaava muutos ennustaa suurentunutta sydänperäisen äkkikuoleman riskiä.
Ohimolohkoepilepsiapotilaiden sydämen sykevaihtelun vuorokausirytmin yöllinen häiriintyminen saattaa merkitä yhteyttä epilepsiapotilailla todettuihin sydänperäisiin äkkikuolemiin. Vuosia kestäneen seurannan aikana sydämen toiminta häiriintyi eniten potilailla, joilla oli epileptisiä kohtauksia lääkehoidosta huolimatta. Muutokset eivät liittyneet selvästi mihinkään tiettyyn epilepsialääkkeeseen. Lääkehoidon ohella toteutettu vagushermostimulaatiohoito ei muuttanut sydämen sykevaihtelua.
LL Eija Suorsan väitöskirja tarkastetaan Oulun yliopistossa 11.11.2011
Kuva: Sebastian Kaulitzki/Pixmac