Ajan­kohtai­sta

Erikoislääkärikoulutuksen vähimmäisvaatimuksia aiotaan yhtenäistää EU:ssa

Euroopan komissio ehdottaa, että koulutuksen vähimmäisvaatimuksia yhtenäistettäisiin. Suunnitteilla on myös eurooppalainen ammattikortti, joka helpottaisi pätevyyksien tunnustamista eri jäsenvaltioissa.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/euroopanunionibyfrankpeters-Pixmac000037795323.jpg

Euroopan komissio ehdottaa, että koulutuksen vähimmäisvaatimuksia yhtenäistettäisiin. Suunnitteilla on myös eurooppalainen ammattikortti, joka helpottaisi pätevyyksien tunnustamista eri jäsenvaltioissa.

Komission ehdotus täsmentää ja päivittää kuuden vuoden takaista ammattipätevyysdirektiiviä. Lääkäriliiton yhteiskuntasuhdejohtaja Hannu Halilan mukaan koulutusuudistus ja viranomaisten yhteistyön tiivistäminen ovat uuden direktiivin tärkeimmät uudistukset. Koulutuksen vähimmäisvaatimusten uudistus koskee lääkäreitä, hammaslääkäreitä, proviisoreita, sairaanhoitajia, kätilöitä, eläinlääkäreitä ja arkkitehteja. Vähimmäisvaatimusten yhtenäistäminen tulee Halilan mukaan tarpeeseen.

– Joissain maissa esimerkiksi erikoislääkärin koulutus on lyhimmillään voinut kestää kolme vuotta. Se on liian lyhyt aika oppia nykylääketieteen vaatimuksien mukaiset taidot ja tiedot.

Halila kertoo, että myös kielitaitovaatimukset tulevat luultavasti uudessa direktiivissä kiristymään. Tähän asti kielitaito ei ole voinut olla EU:n alueelta tulevan terveydenhuollon ammattilaisen laillistamisen esteenä.

– Direktiiviehdotuksessa tunnustetaan, että esimerkiksi terveydenhuollossa kielitaito voi olla olennainen osa ammatissa toimimista.

Halila uskoo, että kielitaitovaatimuksista syntyy vielä paljon keskustelua.

– Suomalaisen lääkärin näkökulmasta voi pohtia, kuinka hyvää espanjaa lääkärin täytyy osata, jos hän lähtee Aurinkorannikolle hoitamaan suomalaispotilaita.

Koulutuksen yhtenäistämisen lisäksi suunnitellaan valvontaviranomaisten yhteistyön parantamista, ettei terveydenhuollon ammattilainen, jolta ammatinharjoitusoikeus on yhdessä jäsenvaltiossa kielletty, voisi jatkaa työtään toisessa jäsenvaltiossa.

Direktiiviehdotuksen tavoitteena on helpottaa työvoiman liikkuvuutta EU:ssa. Suunniteltu eurooppalainen ammattikortti ei koske vain terveydenhuoltoa, vaan periaatteessa kaikkia aloja, joilla on määritellyt pätevyysvaatimukset. Ammattipätevyyden tunnustamisen pitäisi ehdotuksen mukaan olla helppoa. Niiden, jotka haluavat ammattipätevyytensä tunnustetuksi muissa EU-maissa, pitäisi saada asia hoidettua yhden yhteyspisteen kautta tarvitsematta ottaa yhteyttä moniin virastoihin.

Ehdotus tulee Euroopan parlamentin ja EU:n ministerineuvoston käsiteltäväksi vuoden 2012 aikana. Jos direktiivi hyväksytään, se voi tulla voimaan vuoden 2014 aikana.

Hertta Vierula
Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030