Lehti 35: Ajan­kohtai­sta 35/2009 vsk 64 s. 2756

Erikoistumaan myös yksityissairaaloihin?

Sirpa Kulonen

Erikoislääkäreistä on monilla aloilla jatkossa pula. Myös yksityissektoria on väläytetty erikoistuvien lääkärien mahdolliseksi koulutuspaikaksi. Löytyykö tästä ratkaisun avain?

Erikoislääkäritoimikunnan puheenjohtaja, professori

Leena Kivisaari

korostaa, että yliopiston kannalta ratkaisee koulutuksen laatu ja sisältö eikä se, kuka palkan maksaa. Kivisaari ei kuitenkaan olisi valmis laajentamaan erikoistumismahdollisuuksia yksityisessä terveydenhuollossa.

- Siellä potilasmateriaalit ovat yksipuolisempia ja erilaisia kuin julkisella puolella. Koulutuksen laadun valvonta, monipuolisuuden takaaminen ja vastuukysymykset pitäisi suunnitella kattaviksi, Kivisaari listaa mahdollisia ongelmia.

Yksityissairaalakaan ei Kivisaaren mielestä tule kyseeseen, koska siellä laskutus perustuu toimenpidepalkkioihin. Kouluttajillekin pitäisi löytyä palkanmaksaja. Kaiken lisäksi vakavimmin sairaat potilaat jäisivät kokonaan pois erikoistumisohjelmasta.

Toistaiseksi erikoistua voi terveyskeskuksissa vuokralääkäriyritysten palkkalistoilla, samoin työterveyshuollossa yksityinen yritys on vaihtoehto.

- Työterveys on poikkeus siksi, että siihen kuuluu myös ehkäisevä terveydenhuolto ja vakavasti sairaat potilaat ohjataan muualle hoitoon. Myös vastuukysymykset ja laadunvalvonta on hoidettu hyvin.

Vuokrafirman pätkätyö puhuttaa

Lääkärityövoiman vuokraamisen yleistyessä pohdittiin, pitäisikö erikoistuminen vuokralääkäriyritysten palveluksessa kieltää kokonaan.

Helsingin yliopistossa kirurgien runkokoulutuksesta vastaava professori

Ari Harjula

ei kieltoa kannata, sillä räikeitä väärinkäytöksiä ei ole tullut esiin. Hän näkee vuokratyöfirman palveluksessa erikoistumisen tarjoavan lääkärille joustavuutta, kun lääkäri voi itse vaikuttaa työaikoihinsa.

- Tosin erikoistumisen kokonaissuunnittelu saattaa kärsiä, jos työsuhteet vuokratyöfirmaan ovat lyhyitä pätkiä.

Harjula ei pelkää erikoistujapulaa ainakaan yliopistollisissa sairaaloissa.

- Kyllä niihin virkoihin on enemmän tulijoita kuin voidaan ottaa.

Oulun yliopistossa lääkärit eivät toistaiseksi juuri käy erikoistumassa vuokratyöfirmoissa. Opetusdekaani, professori Olli Vainio kyseenalaistaa, voiko yliopistollista tutkintoa suorittaa yksityisessä firmassa. Nykykäytännössä hän pitää hyvänä, että erikoistuminen tuo nuoret lääkärit julkiseen terveydenhuoltoon.

- En tiedä, olisiko hyvä suunta, että koulutuksenkin puolelta tuettaisiin yksityisalan laajenemista.

Lue myös

Kontrolli pidettävä tiedekunnissa

Lääkäriliiton koulutusjohtaja Hannu Halila on huolissaan siitä, että suurien ikäluokkien jäädessä eläkkeelle monilla aloilla tulee pulaa erikoislääkäreistä.

- Uusien erikoislääkäreiden valmistuminen ei riitä korvaamaan muutamilla aloilla edes eläkepoistumaa, joten terveydenhuollon mahdollisuuksia kouluttaa uusia erikoislääkäreitä pitäisi hyödyntää mahdollisimman laajasti.

Halila painottaa, että koulutukselle ja kouluttajille tulee asettaa samat kriteerit sekä yksityisessä että julkisessa terveydenhuollossa ja kontrollin säilyä tiedekunnissa.

- Julkisessa terveydenhuollossa ei enää juurikaan tehdä tiettyjä toimenpiteitä, koska ne eivät kuulu hoitotakuulainsäädännön piiriin. Erikoistuvien lääkärien pitää oppia sellaisetkin toimenpiteet. Voisiko ne opetella yksityispuolella?

Halila ei usko, että yksityisellä erikoistumisesta koskaan tulisi kovin laajamittaista.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030