Erikoistuvat lääkärit kritisoivat HUS:n työoloja
Tyytymättömyyttä herättävät muun muassa perehdytys ja kehityskeskustelujen puute. HUS:n työolokyselyn tulokset ovat kuitenkin yleisesti parantuneet.
Erikoistuvat lääkärit ovat tyytymättömämpiä työoloihinsa kuin muut HUS:n ammattiryhmät, kertoo sairaanhoitopiirin tekemä työolobarometri.
Erikoistuvien lääkärien kriittisyys kohdistuu muun muassa perehdyttämiseen, päivittäisen toiminnan johtamiseen ja organisointiin, ergonomiaongelmiin sekä säännöllisten kehityskeskustelujen puutteeseen.
HUS:n työntekijät arvioivat kuitenkin työyksiköiden toiminnan hyväksi. Sekä moniammatilliseen yhteistyöhön että omiin mahdollisuuksiin toimia itsenäisesti omassa työssä ollaan tyytyväisiä.
– Tulokset ovat parantuneet vuosittain. Esimerkiksi lähiesimiestyö koetaan entistä paremmaksi, HUS:n henkilöstöjohtaja Outi Sonkeri kertoo.
Lääkärit ovat selvityksessä kriittinen ryhmä, mutta erikoislääkärien tyytyväisyys työoloihinsa vastaa HUS:n keskiarvoa. Sivuvirkaiset ovat kriittisempiä. Lääkäreillä ilmenee yleisesti kriittisyyttä ylempää johtoa kohtaan.
Selvityksen mukaan yli 50-vuotiaat olivat tyytyväisempiä kuin muut ikäryhmät. Samoin tyytyväisimpiä olivat alle vuoden HUS:ssa työskennelleet ja yli 10 vuotta työskennelleet. Kriittisimpiä olivat ne, jotka olivat olleet HUS:ssa töissä 6–10 vuotta.
HUS satsaa puutteiden korjaamiseen
Kyselyn perusteella HUS:n johtoryhmä on päättänyt nostaa kehityskohteiksi perehdyttämisen, kehityskeskustelut ja esimiestyön sekä henkilöstöryhmät, joiden vastaukset poikkesivat selvästi HUS:n keskiarvosta. Erikoistuvien lääkärien kohdalla sairaanhoitopiiri satsaa etenkin perehdyttämiseen ja kehityskeskusteluihin.
Selvityksessä hoitohenkilökuntaan kuuluvat olivat hyvin tyytyväisiä perehdytykseen, erikoistuvat ja sivuvirkaiset lääkärit sekä hammaslääkärit eivät. Arviointiasteikolla 1–5 heidän arvionsa jäi keskimäärin alle 3:een. Koko HUS:ssa keskiarvo oli 3,7, kun tavoite oli 4.
Kehityskeskusteluja oli käynyt 63 prosenttia koko henkilökunnasta, mikä on 3 prosenttia enemmän kuin vuonna 2010. Lääkäreistä 44 prosenttia oli osallistunut kehityskeskusteluun.
HUS toteutti selvityksen loka-marraskuussa 2011. Kyselyyn vastasi 69 prosenttia henkilökunnasta, 4 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.
Miia Soininen
Kuva: Jukka Uotila