Ajan­kohtai­sta

Eristämiselle ja sitomiselle on vaihtoehtoja

Sekä potilaat että henkilökunta kokevat ahdistavana potilaiden eristämisen ja sitomisen psykiatrisessa hoidossa.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/emo028.jpg
Eristämiselle ja sitomiselle on vaihtoehtoja hoidettaessa vakavasta mielenterveyshäiriöstä kärsivää väkivaltaisesti käyttäytyvää potilasta, toteaa THM Raija Kontio väitöstutkimuksessaan. Asiaa tutkittiin potilaiden, hoitajien ja lääkärien näkökulmasta.

Potilaiden eristämis- ja sitomiskokemukset ovat yleensä kielteisiä. Potilaat ovat kokeneet ahdistusta, pelkoa ja yksinäisyyttä. Henkilökunta kokee potilaan eristämisen ja sitomisen ahdistavana ja eettisesti ristiriitaisena.

Tutkimuksessa potilaat, hoitajat ja lääkärit toivat esiin eristämisen ja sitomisen vaihtoehtoja.

Niitä olivat esimerkiksi henkilökunnan läsnäolo potilaan vierellä ja inhimillinen vuorovaikutus sekä potilaiden mielekäs päiväohjelma ja aktiviteetit, kuten liikunta tai työ- ja toimintaterapia.

Vaihtoehtoina pidettiin myös tarkoituksenmukaista lääkehoitoa sekä viihtyisää ja turvallista ympäristöä, esimerkiksi yhden hengen potilashuoneita.

Tutkimuksen mukaan väkivalta-, eristämis- ja sitomistilanteiden läpikäyminen on tärkeää sekä potilaan että henkilökunnan näkökulmasta. Tilanteita voidaan käsitellä esimiesten kanssa mutta myös esimerkiksi potilasasiamiehen kanssa.

Eristyshuoneiden viihtyisyyttä tulee lisätä turvallisilla huonekaluilla. Potilaalle pitäisi eristyshuoneessa tarjota mielekästä tekemistä, kuten musiikin kuuntelua, lukemista tai television katselua.

Kuva: Kuvapörssi

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030