Lehti 37: Ajan­kohtai­sta 37/2009 vsk 64 s. 2972

Eteisvärinäpotilaiden antikoagulaatiohoito helpottuu

Timo StrandbergMatti Niemelä

Euroopan kardiologiyhdistyksen vuosikokouksessa viime viikolla Barcelonassa esitellyn tutkimuksen perusteella näyttää ensimmäisen kerran siltä, että varfariinin tilalle on tarjolla vähintään yhtä tehokas hoito, johon liittyy jopa vähemmän vakavia vuotokomplikaatioita. Etenkin potilasta helpottaa, että dabigatraanihoito ei vaadi veren INR-tason seurantaa.

Dabigatraani on suun kautta annosteltava suora trombiinin estäjä. Lääke annostellaan kaksi kertaa vuorokaudessa ja se poistuu elimistöstä pääosin munuaisten kautta. Vaikeaa munuaisten vajaatoimintaa sairastaville potilaille se ei sovi.

Barcelonassa esitetyssä RE-LY-tutkimuksessa verrattiin dabigatraanin tehoa ja turvallisuutta varfariinihoitoon eteisvärinäpotilailla. Kansainväliseen monikeskustutkimukseen otettiin mukaan 18 113 potilasta, joita seurattiin keskimäärin kahden vuoden ajan. Potilailla tuli eteisvärinän lisäksi olla vähintään yksi seuraavista vaaratekijöistä: aiempi halvaus tai TIA-kohtaus, alentunut vasemman kammion toiminta (EF alle 40 %), oireinen sydämen vajaatoiminta, yli 75-vuoden ikä tai yli 65-vuoden ikä ja sen lisäksi joko diabetes, sepelvaltimotauti tai verenpainetauti. Tutkimuksen poissulkukriteereinä olivat merkittävä sydämen läppävika, tuore halvauskohtaus tai vaikea halvaus puolen vuoden aikana sekä merkittävä munuaisten tai maksan vajaatoiminta ja raskaus.

Potilaat satunnaistettiin sokkoutetusti kahteen eri dabigatraaniannosryhmään ja avoimeen vafariinihoitoon, missä pyrittiin INR-tasolle 2-3. Dabigatraanin annokset olivat joko 110 mg tai 150 mg kahdesti vuorokaudessa. Tutkimuksen ensisijaisena päätevastemuuttujana olivat halvausten tai systeemisen embolisaation osuus hoitoryhmissä. Hoitojen turvallisuutta arvioitiin vakavien vuotojen määrällä hoitoryhmissä. Tutkimusasetelmana oli osoittaa, että dabigatraani on teholtaan samankaltainen varfariiniin verrattuna.

Tutkimus osoitti, että molemmat dabigatraaniannokset olivat yhtä tehokkaita kuin varfariinihoito. Suurempi dabigatraaniannos esti tilastollisesti paremmin halvauksia ja systeemistä embolisaatiota kuin varfariini ja pienempään annokseen liittyi puolestaan vähemmän vakavia vuotoja varfariiniin verrattuna. Dabigatraanihoitoon ei liittynyt merkittäviä sivuoireita.

Dabigatraanilla on sairausvakuutuksen peruskorvattavuus laskimotromboembolioiden primaaripreventioon ortopediassa. Indikaatio eteisvärinään liittyvien emboliakomplikaatioiden estoon saataneen ensi vuoden kuluessa. Dabigatraanin hinta vaikuttanee siihen, kuinka nopeasti ja missä määrin se korvaa varfariinin flimmeripotilailla. Jo nyt voi ajatella, että se soveltuisi esimerkiksi paljon matkusteleville potilaille ja ainakin osalle niistä, jotka asuvat kaukana terveyskeskuksesta.

Lue myös

Valmisteen kaksi annosvahvuutta (110 mg ja 150 mg) helpottavat hoidon yksilöllistä räätälöintiä esimerkiksi vanhuksille ja vuotoherkille potilaille. Muuten terveelle normaalikokoiselle potilaalle valittaneen suurempi tablettivahvuus.

Klopidogreelillekin on tarjolla haastaja

Barcelonassa esiteltiin tuloksia toisestakin nykyhoidon haastajasta. PLATO-tutkimuksessa haastaja, tikagrelori, osoittautui vanhaa klopidogreelia paremmaksi.

Sepelvaltimotautikohtauksen takia sairaalaan joutuneet potilaat satunnaistettiin tutkimuksessa saamaan joko klopidogreelia tavanomaisella annoksella tai tikagreloria, joka on trombosyyttien ADP-reseptorin reversiibeli estäjä. Kaikki potilaat saivat lisäksi ASA:aa tavanomaiseen tapaan.

Tikagrelori vähensi merkittäviä valtimotautitapahtumia ja myös kokonaiskuolleisuutta klopidogreelia enemmän. Merkittävissä vuotokomplikaatioissa ei ollut eroa, tikagreloriin liittyi kuitenkin hengenahdistusta sivuoireena 14 %:lla (9 % klopidogreelillä). Tämän kliininen merkitys jää nähtäväksi.

Lue dabigatraanista myös sivulta 2980.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030