Lehti 46: Ajan­kohtai­sta 46/2009 vsk 64 s. 3918 - 3920

Etulinjassa näkee yksityiskohdat

Influenssa A(H1N1) -epidemian vauhti kiihtyi viikon aikana. Mitä havaintoja etulinjan lääkärit ovat taudista tehneet? Lääkärilehti kysyi kokemuksia Sodankylästä, Oulusta, Kuopiosta ja Tampereelta.

Jaana Ahlblad

Influenssa A(H1N1) äityi epidemiaksi pohjoisessa noin kuukausi sitten. Oulussa influenssavastaanottoa kesästä lähtien pyörittänyt terveyskeskuslääkäri

Harri Aspfors

on pitänyt tilastoa potilaista ja taudin aiheuttamista oireista. Arvokas käytännön tieto otettiin ilolla vastaan viime viikolla Lääkäriliiton keskustelutauluilla verkossa.

Aspforsin kokemuksen mukaan tyypilliset sikainfluenssan oireet ovat kuten oppikirjoissa määritellään eli korkeaa kuumetta, kovaa pääkipua, kuivaa yskää ja kurkkukipua, joka ilmenee lähinnä nielun verekkyytenä.

- Potilaat kertoivat, että vuorokauden sisällä ennen kuumeen nousua he ovat tunteneet heikotusta, alaselän särkyä tai lihassärkyä. Nämä oireet ovat yleensä väistyneet parin päivän kuluttua. Vatsan löysyys ei ole yleistä, lapsilla sitä on ilmennyt hieman useammin. Useat potilaat valittivat hengityksen raskautta, vaikka hengitysfrekvenssi, happisaturaatioarvo ja keuhkojen kuuntelulöydökset olivat kunnossa.

Aspforsin potilaat kuvailivat, että "tuntuu kuin rintakehän päällä olisi tiiliskiviä" tai että "keuhkot olisivat täynnä nestettä".

Oksimetri hyvänä apuna

Kun oululaisen influenssavastaanoton potilasmäärät näyttivät lisääntyvän, Aspfors otti 16:lta tyypillisesti oirehtivalta näytteet. Heistä 14 oli H1N1-positiivisia.

- Tällä pienellä aineistolla näillä H1N1-positiivisilla potilailla CRP-arvo oli 8-40, keskiarvo oli 17,5. Poikkeavuuksiakin oli. Kun perusverenkuvaa tarkasteli, leukosyyttiarvo saattoi olla hieman alakanttiin. Tarkastin keuhkot röntgentutkimuksella herkästi, jos CRP oli korkeahko ja kuume kova. Pneumonioita löytyi runsaasti.

Aspforsin mukaan CRP, happisaturaatio ja kliininen tutkimus riittävät influenssan arvioimiseen.

- Oksimetrin käyttäminen on tarpeen, sillä todella alhainen happisaturaatio on hälytysmerkki. Toisaalta, vaikka saturaatio on normaali, tilanne voi silti olla paha. Jos potilas hengittää rauhallisesti ja auskultaatio on normaali, oksimetri on hyvä lisä.

Kontinkankaan influenssavastaanotolla kaikilta epäillyiltä H1N1-potilailta on tutkittu CRP-arvo. Potilasmäärien lisääntyessä CRP:n ottamista saatetaan joutua kohdentamaan.

Potilaat ovat kaipailleet H1N1-testiä saadakseen täyden varmuuden. Aspfors kollegoineen on perustellut niiden tekemättä jättämistä resurssien riittämättömyydellä. Toisaalta näytteenotto ei vaikuttaisi hoitopäätökseen, sillä vastausta joutuisi odottamaan päiviä.

Astmaatikon toipuminen voi viedä kauan

Aspfors kertoo määräävänsä viruslääkityksen riskiryhmiin kuuluville sairastuneille ja heille, jotka valittavat hengityksen raskautta sekä huonokuntoisille, vaikka olisivatkin perusterveitä.

- Tuntumani on, että etenkin astmaatikot ovat kovilla taudin aikana. Heistä monet tarvitsevat pitkälti toista viikkoa sairauslomaa, ennen kuin toipuvat työkuntoon. Kuume on siihen mennessä yleensä laskenut, mutta astma on jäänyt huonoon tasapainoon hengenahdistuksen ja voimakkaan yskän takia.

Lapsipotilaiden vanhempia Aspfors evästää kotihoitoon ohjeilla, että lasta on näytettävä lääkärille, jos hän on kuumelääkityksestä huolimatta kovin voipunut ja väsähtänyt, tai jos hän ei juo, jos hengittäminen tuntuu vaikealta tai hengitystiheys nousee. Myös voimakas oksentelu on lääkäriin hakeutumisen merkki.

Marraskuun alusta Oulun influenssavastaanotolla on Aspforsin kanssa työskennellyt kuusi kollegaa. Jokaisella lääkärillä käy noin 20-30 potilasta päivässä, heistä erikoissairaanhoitoon lähetetään keskimäärin yksi päivässä. Potilaiden joukossa on myös paljon muita kuin influenssapotilaita.

Oulussa tauti tuntuu painottuneen lapsiin ja työikäisiin.

- Osa potilaista sairastaa sen lievempänä räkätautityyppisenä, mutta se muoto ei aiheuttane vakavampia taudinkuvia.

CRP ei ole korkea H1N1-keuhkokuumeessa

Myös Mehiläisen Kuopion-toimipisteessä työterveyslääkäri Jari Honkanen on havainnut, että H1N1 aiheuttaa kahdentyyppistä tautia.

- Samassa perheessä tai samalla työpaikalla osa sairastuneista on ollut hyvin kipeitä ja osalla tauti on ollut hyvin lievä. Useimmiten sairaus on alkanut kuumeella ja kurkkukivulla. Alkuvaiheessa hengityksessä on ollut raskautta, päänsärky, väsymys ja lihaskivut vaihtelevat. Yskä on osalla hyvin voimakasta.

Honkanen kertoo, että pneumonia-potilailla on keuhkokuvassa havaittu laaja-alaista keuhkoputkiin painottuvaa tulehdusta ja heidän tulehdusarvonsa ovat olleet lievästi koholla. Valkosoluarvo on ollut normaali.

- Jos keuhkokuumepotilaan tulehdusarvot ovat olleet korkealla, sairaus on ollut jotain muuta kuin H1N1. Asia on selvinnyt sairaalasta saaduista palautteista.

Honkasen mukaan influenssalta ovat työpaikoilla toistaiseksi välttyneet melko hyvin ne työntekijät, jotka ovat huolehtineet käsihygieniasta.

Kuopiossa H1N1-diagnoosin tekemistä sekoittavat liikkeellä olevat lievempi flunssa ja angiina.

Vauvalla tauti voi edetä pikavauhtia

Tampereella Tesoman terveysasemalla työskentelevän LKT Katriina Kannisto-Maunulan mieleen on jäänyt seitsemän kuukauden ikäisen vauvan tapaus. Vauva oli korkeakuumeinen, kosketteluherkkä ja äidin mielestä ajoittain poissaoleva.

- En löytänyt lapsesta mitään kliinisiä löydöksiä. Lähetin hänet lastenpoliklinikalle, jossa otettiin laboratoriokokeet. CRP, perusverenkuva ja kaikki löydökset olivat kunnossa. H1N1-näytteen tuloksia jäätiin odottelemaan ja potilas kotiutettiin. Viiden tunnin kuluttua äiti vei lapsen takaisin sairaalaan hengitysvaikeuksien takia. Juuri valmistunut testitulos vahvisti, että kyseessä oli H1N1.

Lue myös

Tampereellakaan kaikki korkeakuumeiset eivät ole olleet sikainfluenssapotilaita, vaan joukossa on muun muassa tonsilliittia. Osa H1N1-epäilyistä on vahvistettu testaamalla.

Kannisto-Maunula kertoo, että kaikille hengitysoireisille on määrätty Tamiflu-kuuri.

- Toisaalta vaikka potilas olisi todettu H1N1-positiiviseksi, mutta jos kuume on laskenut parissa päivässä eikä rintatuntemuksia ole ollut, viruslääkettä ei ole määrätty.

Sodankylässä alkaa jo helpottaa

Sodankylässä epidemia alkoi viisi viikkoa sitten. Viime viikonloppu oli taudin osalta kiireisin. Tähän mennessä kunnan influenssavastaanotolla on tutkittu noin 600 A(H1N1)-epäilyä, puhelinneuvonnasta apua saaneita on ainakin saman verran. Sodankylän väkimäärä on noin 8 900.

- Tauti näkyy vielä meillä, mutta arvion mukaan epidemia on laantumaan päin, Sodankylän terveyskeskuksen johtava lääkäri

Raisa Pihajoki

kertoo.

Pihajoki on nähnyt H1N1:stä monenlaista taudinkuvaa. Eräässä tapauksessa laboratorikokein varmistui, että pelkkää pitkittynyttä kurkkukipua sairastanut poti sikainfluenssaa.

- Vakavampia tautimuotoja on esiintynyt hyvin vähän. Sairaalahoitoon on tarvinnut lähettää vain joitakin potilaita viikossa. Myös henkilökunta on laajemmin välttynyt sairastumasta. Tuntumani on, että tästä selvitään ihan hyvin.

Pihajoen mukaan Sodankylässä H1N1 on sairastuttanut paljon nuorta väestöä. Taudin kesto on vaihdellut muutamasta päivästä kymmeneen päivään. Lappilaisen kunnan arjessa sikainfluenssa ei juuri näy.

Kun Sodankylässä pahin alkaa olla takana päin, voidaan jo vilkaista peruutuspeiliin. Pihajoki pitää tärkeänä, että terveyskeskuksen osastonhoitajat, lääkärit ja rokotuksista vastaavat henkilöt ovat epidemian aikana palaveeranneet aamuisin hetken verran. Kun tieto kulkee oman talon sisällä, sitä on helpompi jakaa ulospäin.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030