EU-kokous: terveydestä tuli osa kansantaloutta
Terveyspoliittinen konferenssi Kuopiossa toi esiin uudenlaisia keinoja vaikuttaa ihmisten terveyteen.
Nämä ovat esimerkkejä uudenalaisista keinoista vaikuttaa ihmisten terveyteen.
– Maailma muuttuu kovaa vauhtia, vanhat holhoavat keinot terveyden edistämiseksi eivät enää pure, korostaa professori Ilona Kickbusch.
Hän puhui keskiviikkona Kuopiossa, jossa meneillään oleva EU:n terveyspoliittinen konferenssi etsii keinoja, miten terveys ulotetaan kaikkiin politiikkoihin.
Kokous on kerännyt noin 250 alan asiantuntijaa, päättäjää ja järjestöjen edustajaa EU-maista.
Hyssälä vaatii EU:n panosta
– Jäsenvaltiot ovat luovuttaneet päätösvaltaa EU:lle ja niillä on täysi oikeus odottaa, että unioni myös hoitaa velvollisuutensa, painottaa sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä.
Hyssälän mielestä EU:ssa pitäisi ymmärtää nykyistä paremmin, miten monet kauppa- tai maatalouspoliittiset päätökset vaikuttavat suoraan kansalaisten elämään ja terveyteen. Suomessa tämä on konkreettisesti huomattu etenkin alkoholipolitiikassa, joka meillä perinteisesti on ollut myös osa terveys- ja sosiaalipolitiikkaa.
Vasta kun Euroopassa saatiin lukuja esimerkiksi ilmentämään väestön ikääntymisen vaikutuksia kansantalouksille tai terveyserojen luomia kuiluja työmarkkinoilla, Euroopan Unioni heräsi.
– Kun terveyskysymyksistä on tullut osa talouspolitiikkaa, ne ovat päässeet paremmin mukaan EU:n agendalle, muistuttaa Euroopan komission Terveysosaston johtaja Bernard Merkel.
Parhaillaan laaditaankin erilaisia kansanterveysohjelmia EU-alueen väestön terveydentilan parantamiseksi.
Ulla Järvi