Lehti 23: Ajan­kohtai­sta 23/2006 vsk 61 s. 2462

Farmaseuteille ja proviisoreille koulutusta lääkehoidon kokonaisuuden arvioimisesta

Ulla Järvi

Ensimmäiset suomalaiset lääkehoidon kokonaisarviointiin erityispätevyyden saaneet proviisorit ja farmaseutit ovat juuri valmistuneet Kuopion yliopistosta.

- Meillä on nyt eri puolilla maata 26 ammattilaista, mutta ei vielä toimintamallia tai korvausjärjestelmää heidän pätevyytensä hyödyntämiseen. Mallit ovat kuitenkin parhaillaan rakenteilla, kertoo Suomen Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja

Sirpa Peura

.

Seuraavat lääkehoidon kokonaisarvioinnin erityispätevyyden koulutukset alkavat syksyllä Helsingissä ja Oulussa.

Myös valtion poliittinen johto on huolestunut vanhusten ylilääkitsemisestä ja suomalaisen geriatrian tilasta. Selvitysmies

Sirkka-Liisa Kivelän

raportti valmistuu lähiaikoina.

26 lääkettä vei vanhuksen laitoshoitoon

Esimerkit elävästä elämästä osoittavat, että julkilausumia enemmän tarvitaan reippaita käytännön toimia. Vaadittavat käytännön toimet taas edellyttävät moniammatillista yhteistyötä ja eri tieteenalojen ammattilaisten vuoropuhelua.

KYS:n apteekin proviisori

Jouni Ahonen

kertoi kokemuksistaan viime viikolla Helsingissä Suomen Apteekkariliiton tiedotustilaisuudessa.

Yhteistyössä lääkärin kanssa Ahonen sai palautettua laitoksesta takaisin kotiin erään 80-vuotiaan miehen, jolta löytyi 26 lääkettä (taulukko 1).

Iso osa miehen lääkkeistä oli määrätty toisten lääkkeiden aiheuttamien vaikeiden oireiden hoitoon. Yhteisvaikutuksia Ahonen löysi kaikkiaan 47, joista osa oli vakavia. Kuten miehen tilakin.

- Mies oli täysin "laitostunut", lähes puhumaton, syömätön ja juomaton, kertoo Ahonen. Potilas kärsi tukehtumisen tunteesta, matalasta verenpaineesta, levottomuudesta, lievästä lämpöilystä ja hikoilusta. Diagnooseina olivat myös verisuonten kovettumistauti, tyypin 2 diabetes ja COPD.

Ahosen mukaan miestä hoitava lääkäri oli hyvin halukas purkamaan lääkitystä, joka oli kertynyt vuosien aikana paljolti potilaan omista toiveista johtuen. Vaikeuksia tuotti kuitenkin päättää, mistä aloittaa. Yhteistyössä farmasian ja lääketieteen asiantuntijat onnistuivat vähitellen purkamaan lääkityksen seitsemään päivittäiseen ja kolmeen tarvittaessa otettavaan lääkkeeseen.

- Ensimmäiset muutokset potilaan tilassa havaittiin jo vuorokauden kuluttua. Muutaman viikon kuluttua mies pääsi takaisin kotiin vaimon luo ja aloitti ruostumaan päässeiden pyöräilytaitojen treenamisen, Jouni Ahonen kertoo hymyillen.

Lue myös

- Vaikkei elämänlaatua voi mitata rahassa, myös rahaa säästyi, Ahonen huomauttaa. Ennen kokonaisarviointia miehen lääkekulut olivat noin 5 800 euroa vuodessa, arvioinnin jälkeen noin 1 700 euroa.

Australia edelläkävijä

Tämänkaltainen lääkehoidon kokonaisarviointi on jo melko lailla arkipäivää muun muassa Australiassa. Farmasian tohtori

Tim Chen

Sydneyn yliopistosta kertoo, että Home Medication Review on lääkärin apteekilta tilaama palvelu, jossa lääkäri ja erityispätevyyden saanut farmasian asiantuntija käyvät potilaan kotona.

- Yhdessä potilaan kanssa pohditaan paitsi reseptilääkkeiden, myös itsehoitolääkkeiden ja luontaistuotteiden käyttöä. Lisäksi potilaan ruokavalio ja toimintakyky ansaitsevat oman huomionsa. Palvelusta maksettava korvaus apteekille on 106 euroa, kertoo Chen viitisen vuotta toimineesta palvelusta.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030