Fimeasta tulee liikkuva virasto
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta tulee liikkuva työyhteisö, sillä toiminta hajautuu entistä enemmän ympäri Suomea.
Virastolla on nyt Helsingin lisäksi toimipisteet Kuopiossa ja Turussa. Neljän vuoden kuluttua pääpaikka on Kuopiossa sekä toimipisteet Helsingissä, Turussa ja ehkä vielä Tampereella ja Oulussakin. Euroopan lääkeviraston EMA:n koti puolestaan on Lontoossa.
- Pyrimme kehittämään paikasta riippumattoman toimintamallin. Se muuttuu perinteiseen nähden. Me olemme liikkeessä, ja ehkä pilottivirasto muille. Tehtävätkin ovat laajalle hajaantuneita, ylijohtaja Sinikka Rajaniemi kertoo.
Moni fimealainen on etätyöläinen tai matkatyöläinen, joka suuntaa myös Euroopan ulkopuolisiin maihin. Paikallaan ei pysy Rajaniemikään. Hän työskentelee tällä hetkellä Helsingissä ja käy ajoittain Kuopiossa, mutta vuoden 2012 lopussa hän muuttaa Savoon.
Rajaniemen mukaan työtä pitää pystyä tekemään eri paikoissa. Fimean on myös joustettava, jotta virasto saa parhaat osaajat. Koska esimerkiksi Turusta löytyi useampi asiantuntija, sinne oli järkevää perustaa etätyöläisten toimipiste.
- Kaiken A ja O on, että pystymme hoitamaan tehtävämme. Osa tehtävistä on sellaisia, että asiantuntijoita ei Suomen kokoisessa maassa ole paljon.
Irtisanomisille jyrkkä ei
Fimea joutui myrskyn silmään reilu vuosi sitten, kun viraston päätoimipaikka päätettiin siirtää Helsingistä Kuopioon. Sen jälkeen 58 työntekijää on irtisanoutunut. Irtisanoutumisia voi tulla vieläkin, kun siirtymäkausi jatkuu.
Helsinkiin saa jäädä etätyöhön korkeintaan 40 työntekijää kaikista 200:sta. Toistaiseksi Kuopiossa työskentelee reilut 20 työntekijää.
Oma lukunsa on valtionhallinnon tuottavuusohjelma, joka edellyttäisi Fimealta ensi vuonna kuuden henkilötyövuoden vähennystä.
- Se on täysi mahdottomuus. Tuottavuutta voi parantaa muutenkin. 90 prosenttia Fimean tuloista tulee asiakasmaksuista, ja toiminta on turvattava, Rajaniemi toteaa.
Fimealle kaavaillaan tulevaisuudessa lisää tehtäviä, joten resursseja tarvitaan pikemminkin lisää. Tehtävälistalla ovat muun muassa nykyistä aktiivisempi rooli lääkekehityksen tukena, lääkkeiden saatavuuden varmistaminen, informaation tuottaminen sekä lääkitysturvallisuusasiat.
"Asiat on kuitenkin hoidettu"
Rajaniemen mukaan Fimean ilmapiiri on nyt tasoittunut viime vuoden kuohuntojen jälkeen.
- Myyntilupatoiminnasta lähti noin neljännes. On selvää, että sellainen vaikuttaa. Asiat on kuitenkin hoidettu, ja on pyritty kirimään. Jonkinlaista aaltoliikettä mennään varmaan muutama vuosi. Johtoryhmällä ja esimiehillä on muutoksessa haasteellinen tehtävä. Muutosvaihe edellyttää henkilökunnalta erityistä jaksamista ja joustavuutta yhteisten asioiden hoidossa.
Rajaniemi haluaa jättää alueellistamista koskevan polemiikin taakseen. Pääasia on, että toiminnat on pystytty hoitamaan. Fimeassa tehdään paljon työtä eteenpäin menemiseksi, sillä vielä ei olla aivan vakiintuneessa tilassa.
Rajaniemi hyppäsi Fimean johtoon erikoisena aikana, ja vuosi on hänen mielestään mennyt nopeasti. Yhteistyö Fimeassa sujuu hyvin.
- Haasteita on, mutta on minulla ollut niitä aiemmissakin tehtävissäni, entinen Hilan johtaja toteaa.