1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Finasteridi yhteydessä eturauhassyövän riskin vähenemiseen
Ajan­kohtai­sta

Finasteridi yhteydessä eturauhassyövän riskin vähenemiseen

Samaan aikaan finasteridi oli kuitenkin yhteydessä korkean maligniteettiasteen eturauhassyövän lisääntymiseen 18 vuoden seurannassa NEJM:n tutkimuksen mukaan.

Finasteridi yhteydessä eturauhassyövän riskin vähenemiseen Kuva 1 / 1

Finasteridin yhteys eturauhassyövän vähenemiseen oli merkittävä, mutta korkean maligniteettiasteen eturauhassyöpän lisääntymisen ja kyseisen lääkkeen käytön välillä oli yhteys. Finasteridi vähensi eturauhassyövän riskiä noin kolmanneksella. Näin kertoo NEJM:n tutkimus.

Korkean maligniteettiasteen eturauhassyöpä oli yleisempi finasteridia saaneessa ryhmässä kuin lumeryhmässä, mutta merkittäviä eroja eloonjäämisessä yleensä tai eloonjäämisessä eurauhassyövän diagnosoinnin jälkeen ei ollut ryhmien välillä 18 vuoden seuranta-aikana.

Tutkimuksessa satunnaistettiin 18 880 miestä. Eturauhassyöpä diagnosoitiin 989 mieheltä, jotka kuuluivat finasteridinia saaneeseen 9 423 miehen ryhmään (suhteellinen riski 0,70, 95 %:n luottamusväli 0,65–0,76). Eturauhassyöpään sairastui 9 457:stä lumeryhmän miehestä 1 412.

Finasteridilääkitystä saanessa ryhmässä 3,5 %:lla ja lumeryhmässä 3 %:lla diagnosoitiin korkean maligniteettiasteen eturauhassyöpä (suhteellinen riski 1,17, 95 %:n luottamusväli 1–1,37).

Finasteridiniryhmässä kuoli 2 538 miestä ja lumeryhmässä 2 496. Viidentoista vuoden eloonjäämisluvut olivat vastaavasti 78 % ja 78,2 %. Kuolemanriski finasteridinia saaneessa ryhmässä oli 1,02 (95 %:n luottamusväli 0,97–1,08).

Matalan maligniteettiasteen eturauhassyöpää sairastavien miesten eloonjäämisluku kymmenen vuoden aikana oli 83 % finasteridiniryhmässä ja 80,9 % lumeryhmässä. Vastaavat luvut korkean maligniteettiasteen eturauhassyöpää sairastavilla olivat 73 % ja 73,6 %.

Ulla Toikkanen
Kuva: Panthermedia

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Korona puolitti kiireettömät käynnit terveyskeskuksissa

Lääkärin vastaanotolle pääsi tavallista nopeammin.

Ajassa
Väestöryhmien välillä on eroja syöpäseulontoihin osallistumisessa

Syöpäseulonta jää heikommassa asemassa olevilta naisilta liian usein väliin, todetaan seulontaohjelmien vuosikatsauksessa.

Kommentti
Kerro kerro katsaus, mikä onkaan vastaus

Siis vähentävätkö kasvomaskit COVID-19:n leviämistä vai eivät? miettii Eija Kalso.

Blogi
On taas se vuodenaika

Terhi Savolaisen kesävinkki kaikille ekaa tai tokaa kesätyötään aloitteleville lääkäreille: kysy, kysy ja kysy.

Tieteessä
Miksi lapset välttyvät koronavirustaudilta?

Tutkijat etsivät selitystä ACE2-geenin ekspressiosta nenän epiteelissä.

Ajassa
Helsingin ja Turun jätevesissä on koronavirusta

THL:n jätevesitutkimuksessa Helsingin ja Turun jätevesistä löydettiin koronavirusta, muista kaupungeista ei.