Lehti 45: Ajan­kohtai­sta 45/2011 vsk 66 s. 3388

Fysioterapialla ajoissa kiinni selkäkipuun

Ina Ruokolainen

Koulutettu fysioterapeutti on turvallinen ensikontakti akuutille selkäpotilaalle ja pystyy auttamaan häntä usein paremmin kuin lääkäri. Jyväskylän yliopistossa lokakuun alussa väitellyt OMT-fysioterapeutti, TtT Markku Paatelma on jo 1990-luvun alusta lähtien rakentanut yhteistyömallia, joka sekä hyödyttää potilaita että säästää rahaa.

Paatelman tutkimustyö sai alkunsa 1990-luvun alussa, kun lääkäri Jouko Heiskanen tuskaili perusterveydenhuollon lähettämien selkäpotilaiden kanssa TAYS:n ortopedian osastolla. Keski-Suomen keskussairaalassa fysiatri Jari Ylinen oli huomannut saman. Ylisestä tuli myöhemmin Paatelman väitöstyön esitarkastaja.

- Potilaista iso osa oli liian myöhään tai väärin diagnosoituja. Kun Palokan kuntayhtymästä tuli pyyntö selvittää asiaa, ryhdyimme vaimoni, fysioterapian opettajan Eira Karvosen kanssa luomaan yhteistyömallia, jolla päästään ajoissa kiinni selkäkipuun, Paatelma kertoo.

Paatelma ja Karvonen loivat kliinisen testipatteriston fysioterapiadiagnoosin pohjaksi. Perusasioita ja mm. asentoa ja liikkumista analysoivia testejä oli aluksi 54 seitsemässä kategoriassa. Myöhemmin testejä voitiin vähentää 34:ään, joista yhtä potilasta kohti käytetään 3-10.

- Tutkimuksen alussa testit piti tehdä kaikille, mutta vähitellen mukaan tuli myös kliininen päättely, ja testit valikoitiin niiden erottelukyvyn mukaan. Jo Palokan tutkimus osoitti, että suunnatulla lisäkoulutuksella fysioterapeutit osaavat luotettavasti jakaa potilaat viiteen alaryhmään ja antaa sopivaa hoitoa omahoito-ohjeineen.

Väitöskirjaansa varten Paatelma testasi parisataa potilasta. Kolmasosa sai pelkkää ohjeistusta, loput hoidettiin McKenzie-terapialla ja ortopedisella manuaalisella terapialla (OMT).

Tulokset osoittivat, että fysioterapeutin antama hoito on turvallista ja vähentää sairauspoissaoloja, kun taas pelkkää neuvontaa saaneiden sairauslomat lisääntyivät. Potilaista 90-95 % kärsii selän toimintahäiriöistä, joiden hoitoon ei tarvita lääkärikontaktia vaan toimintahäiriöihin erikoistunutta fysioterapeuttia.

- Tutkimusta on vienyt eteenpäin ajatus saada hoitoketju toimimaan paremmin. Potilas pääsee heti hoitoon, selkäkivun pitkittyminen voidaan ehkäistä ja rahaa säästyy.

Lue myös

Yhteistyömalli leviää

OMT-fysioterapiaan Norjassa 1983 erikoistunut Paatelma on jakanut tietojaan paljon myös kansainvälisissä konferensseissa ja Zaragozan yliopistossa Espanjassa.

- Suomessa lääkärien ja fysioterapeuttien yhteistyö on ehkä maailman parasta.

Yhteistyömalli on viime vuosina levinnyt useisiin terveyskeskuksiin mm. pääkaupunkiseudulla. Kokemukset ovat hyviä, vahvistaa Suutarilan terveysaseman apulaisylilääkäri Pia Luukkonen.

- Kärjistäen sanottuna lääkäri voi heti antaa vain sairauslomaa ja lääkereseptin, sen sijaan fysioterapeutilla on jo ensikontaktissa tunti aikaa tutkia potilas huolella ja antaa hänelle hoitoa, tarvittaessa lyhyt sairausloma ja ohjeita itsehoitoon ja käsikauppalääkkeiden käyttöön, Luukkonen sanoo.

- Me lääkärit saamme lisää aikaa muuhun työhön, ja olemme jo siirtämässä myös osan niska- ja olkapäävaivoista kärsivistä fysioterapeuteille.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030