Geriatria jalkautuu Tampereella
Geriatri ottaa Tampereella vastuun moniongelmaisten vanhusten kokonaishoidosta ja jalkautuu samalla poliklinikoilta kotikäynneille. Lääkäri päättää itse, kuinka kauan kukin potilas tarvitsee kotiin vietävää hoitoa.
Geriatrisen sairaanhoidon uusi ulottuvuus ei ole lääkärille vaivatonta.
- Tässä saa laittaa koko ammattitaitonsa likoon. Kokonaisvastuun ottaminen auttaa hahmottamaan selkeämmin omaa osuutta potilaan hoidossa ja tilanteen paranemisessa, sanoo Kaupin sairaalan ylilääkäri Jukka Rönneikkö.
Myös tilaajaorganisaation kehitysylilääkärin Lauri Seinelän mielestä muutos on iso.
- Geriatrien koulutus on laitoskeskeistä. Sairaalassa työskentelevien lääkäreiden voi olla vaikea hahmottaa, että sairaala onkin osaamiskeskus, josta lähdetään sen ulkopuolelle potilaiden luo. Tämä on kuitenkin se suunta, johon olemme menossa, Seinelä vakuuttaa.
Jalkauttaminen on osa uuden geriatrisen poliklinikan toimintaa. Alkuvaiheessa mukana on yksi geriatri. Tavoitteena on tilanne, jossa kolme geriatria seuraa 600-700 kotihoitopotilaan joukkoa.
Tavoitteena pysyvät hoitosuhteet
- Kokonaishoitovastuu geriatristen potilaitten hoidossa pelkän konsultaatiotoiminnan sijasta lisää toiminnan vaikuttavuutta. Uudistuksella pyritään tukemaan vanhusten kotona asumista ja elämänlaatua puuttumalla toimintakykyä heikentäviin tekijöihin oikeaan aikaan, Rönneikkö toteaa.
Uudistusten taustalla on laaja havainto siitä, että hoidon jatkuvuus ei ole toteutunut kaikilla alueilla Tampereella toivotusti.
- Sellainen viesti tuli sekä omaisilta ja kotihoidon henkilöstöltä että päivystyksistäkin. Jos alueella oli kokenut yleislääkäri, kotihoito sai riittävästi tukea ja potilaat olivat lääkärille tuttuja. Jos miehitys vaihtui usein, hoidon jatkuvuuteen syntyi aukkoja, Seinelä sanoo.
Geriatrien vastuupotilaat valikoituvat hankkeeseen päivystyksistä, konsultaatiopoliklinikan arjesta, kotiutustiimin avulla ja osastoilta kotiutuvien joukosta.