GSK jatkaa diabeteslääkkeissä takaiskusta huolimatta
Lääkeyritys GlaxoSmithKline jatkaa diabeteslääkkeiden kehittämistä menekkivalmisteensa rosiglitatsonin (Avandia) poisvedosta huolimatta. Diabeteslääkkeiden rooli tuotekehityksessä on edelleen suuri, vakuuttaa Suomessa vieraillut GSK:n lääketieteellinen johtaja
Ellen Strahlman
.Tällä hetkellä yhtiöllä on loppuvaiheen tuotekehityksessä faasin III tutkimuksissa diabeteksen hoitoon yksi lääkeaine, albiglutidi. Faasin II tasolla kehitetään kolmea uutta lääkettä ja faasin I tutkimuksissa on yksi lääke diabeteksen hoitoon. Faasiin III edenneiden rosiglitatsonia sisältäneiden yhdistelmälääkkeiden tutkimuksia ei enää jatketa.
Euroopan lääkevirasto EMA suositti syyskuun loppupuolella rosiglitatsonia sisältävien insuliiniherkistäjälääkkeiden myyntilupien peruuttamista. Samoin syyskuussa Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviranomainen FDA päätti rajoittaa lääkkeen myyntilupaa merkittävästi. Jo aiemmin Yhdysvalloissa oli nostettu joukkokanne lääkeyhtiötä vastaan, koska rosiglitatsonilla on epäilty olevan yhteys sydänsairauksiin. Yhtiö on sopinut kanteet 460 miljoonalla dollarilla.
Diabeteslääkkeiden markkinat kasvavat
Helsingissä vieraillut Strahlman ei halunnut arvioida, millainen vaikutus Avandian myynnin rajoituksilla on yhtiön talouteen. Strahlmanin vastuualueena yhtiössä on potilasturvallisuus. Yhtiön kannan mukaan Avandian hyöty oikeille potilaille annettuna on edelleen suurempi kuin sen riskit, mutta yhtiö kunnioittaa viranomaismääräyksiä.
Tämän vuoden ensimmäisen vuosipuoliskon aikana Avandiaa myytiin maailmanlaajuisesti 500 miljoonan dollarin edestä. Vuonna 2006 lääkettä myytiin jopa 2,5 miljardin dollarin edestä. Lääkkeen myynti kuitenkin kääntyi laskuun, kun tiedotusvälineissä kerrottiin laajemmin sen riskeistä sydänterveydelle.
Diabeteslääkkeiden tarve ja myynti ovat maailmalla kasvussa - kuten ylipainoisuuskin.
Lokakuussa tutkimusyhtiö Datamonitor ennusti, että diabeteslääkemarkkinat kasvavat 34,8 miljardiin dollarin arvoisiksi seitsemällä päämarkkina-alueella vuoteen 2019 mennessä. Ennusteen mukaan Januvia (sitagliptiini, Merck) tulee olemaan markkinoiden tärkein brändituote, sillä tällä hetkellä yleisimmin käytetty Actos (pioglitatsoni, Takeda) menettää patenttinsa vuonna 2012. Kehitteillä olevat lääkeaihiot ottanevat kolmanneksen markkinoista vuonna 2019.
Pelkästään Kiinassa diabeteslääkkeiden myynti kasvoi 26 % vuonna 2009.
Kohteina mielenterveys, syöpä ja Alzheimer
Lääkemarkkinoiden murroksen vuoksi on yhä epätodennäköisempää, että lääkeyhtiöt onnistuvat kehittämään yksittäisiä myyntimenestyslääkkeitä. Menestyäkseen yhtiö siis tarvitsee useampia lääkkeitä.
Strahlmanin mukaan GSK:n lääkekehitys keskittyy lääkkeisiin, joille on aidosti tarvetta. Diabeteslääkkeiden ohella tällaisia ovat mielenterveys- ja syöpälääkkeet sekä Alzheimerin taudin lääkkeet.
- Tarvitsemme aidosti innovatiivisia lääkkeitä, joiden arvo potilaalle on suuri ja tarvitsemme useita erilaisia lääkkeitä.
GSK:n tuotekehitysputkessa on 24 syöpälääketutkimusta ja 22 mielenterveys- ja uniongelmiin liittyvää tutkimushanketta sekä yksi Alzheimer-lääke faasin I tutkimuksissa. Mielenterveys- ja syöpälääkkeiden alalla halvemmat kopiolääkkeet eivät ole niin suuri uhka kuin diabeteslääkkeissä.
GSK tutkii ja kehittää lääkkeitä ja rokotteita myös malariaan, HIV-infektioon ja tuberkuloosiin. Tällä hetkellä meneillään on 129 erillistä tutkimus- ja kehitysprojektia.
Yhdessä Pfizerin kanssa GSK:llä on aids-lääkkeiden tutkimukseen ja myyntiin erikoistunut ViiV-yritys, jonka johtokunnan jäsen Strahlman on. ViiV:llä on alalta 19 % markkinaosuus.
Viime kuukausina GSK:n on ollut Suomessa ja Ruotsissa uutisissa lähinnä H1N1-rokote Pandemrixin takia. EMA tutkii, onko rokotteella yhteys narkolepsiatapauksiin, joita on ilmennyt pääasiassa Suomessa ja Ruotsissa. Narkolepsian ja rokotteen välillä on todettu ajallinen yhteys, syy-yhteyttä tutkitaan edelleen.