Lehti 25: Ajan­kohtai­sta 25/2011 vsk 66 s. 2062 - 2063

Haaveilen

"Unelmoin Suomesta, joka olisi nykyistä avoimempi ja huolehtivampi myös ympäri maailmaa seksityöntekijöinä kiertäviä naisia ja miehiä kohtaan."

Mari Vehmanen

LT

Minna Nikula

, 46, pääsi toteuttamaan erään ison haaveensa heti lääketieteen lisensiaatiksi valmistuttuaan. Nuoren lääkärin tie vei töihin toiselle puolelle maapalloa Nicaraguaan.

- Olen siinä mielessä varmaan epätavallinen maalaistalon tyttö, että olen tottunut muihin kulttuureihin lapsesta lähtien. Synnyinkodissani nimittäin kävi kansainvälisiä maatalousharjoittelijoita ympäri maailmaa. Siihen aikaan afrikkalaiset vieraat olivat aika harvinaisia suomalaisessa pikkukylässä.

Lähtöä vauhditti paitsi kiinnostus muihin kulttuureihin, myös Suomen taloudellinen tilanne: Nikula valmistui vuonna 1993 keskellä syvintä lamaa. Suomessa tarjolla oli vain silpputöitä.

Minna Nikulan mukaan Nicaraguassa vietetyt viisi vuotta olivatkin monella tapaa toiveiden täyttymys.

- Sain toteuttaa kutsumustani yhdistää lääketiede ja kiinnostus kansainvälisyyteen. Lisäksi opin kieliä. Samalla myös oma erikoistumisala kirkastui, sillä kehitysmaassa lisääntymisterveys on väistämättä iso ja tärkeä osa päivittäistä työtä.

Vielä toiset viisi vuotta Yhdysvalloissa tutkijana vietettyään Nikula palasi Suomeen ja teki väitöskirjansa nuorten suomalais- ja virolaismiesten seksuaalikäyttäytymisestä.

Vaiettu ryhmä

Samojen nuoruuden haaveiden toteutuminen jatkuu edelleen Nikulan nykyisessä tehtävässä Pro-tukipisteen lääkärinä. Yhtenä päivänä viikossa hän hoitaa tukipisteen matalan kynnyksen vastaanotolla seksityöntekijöitä. Tervetulleita ovat kaikki kansallisuuteen katsomatta, ilman ajanvarausta ja henkilöpapereita.

- Työn lähtökohtana täytyy olla oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo, joten omia asenteita on joutunut tutkimaan tarkasti. Ja olen huomannut työni herättävän muissa ihmisissä monenlaisia tunteita ja reaktioita.

Minna Nikula unelmoikin Suomesta, joka olisi nykyistä avoimempi ja huolehtivampi myös ympäri maailmaa seksityöntekijöinä kiertäviä naisia ja miehiä kohtaan.

- Liian usein joudun sanomaan potilaalle, että tiedän kyllä millaista apua tarvitsisit, mutten saa sinua hoitoon suomalaiseen sairaalaan. Seuraavalla viikolla hän saattaakin olla jo jossain muualla.

Nikulan mukaan olisi paljon perusteltuja syitä tarjota tasa-arvoista hoitoon pääsyä tälle vaietulle ryhmälle.

- Ennen kaikkea kyse on tietysti yksilön inhimillisestä hädästä. Mutta seksityöntekijöiden hyvä hoitaminen olisi järkevää myös koko väestön terveyden edistämisen näkökulmasta.

Minna Nikula toivoo, että yhteiskunnan tuki Pro-tukipisteen tapaisille järjestöille olisi nykyistä pitkäjänteisempää. Nyt toiminta on käytännössä kiinni vuosittain haettavasta rahoituksesta.

- Järjestöiltä terveyskeskuksille tätä työtä tuskin voi siirtää. Mutta yhteistyö voisi olla tiiviimpää.

Tulevaisuus Suomessa

Ammatillisia haaveita riittää edelleen. Viime aikoina Minna Nikula on kiinnostunut aivan uudesta erikoistumisalasta:

Lue myös

- Olen nyt puolisen vuotta ollut kokeilemassa nuorisopsykiatriaa, ja se on tuntunut mielenkiintoiselta.

Päätökselle on hänen mukaansa runsaasti syitä.

- Ensinnäkin haluan jäädä Suomeen oltuani niin pitkään maailmalla. Eivätkä nuorten terveyden haasteet ole samoja kehitysmaissa ja Suomessa. Tahdon löytää jotain uutta, jossa voin hyödyntää kokemustani. Tunnen olevani ammatillisesti jonkinlaisella vedenjakajalla, Nikula perustelee.

Hän kertoo kiinnostuksensa laajentuneen entistä enemmän väestön terveydestä yksilöön - siihen, mikä saa ihmisen toimimaan terveytensä kannalta juuri tietyllä tavalla.

- Ja nuorisopsykiatria jos jokin on ala, jossa on mahdollisuus vaikuttaa potilaan koko loppuiän hyvinvointiin.

Haaveessaan Minna Nikula toimiikin kymmenen vuoden kuluttua nuorisopsykiatrian erikoislääkärinä ja ehkä jatkaa samalla työtään Pro-tukipisteessä.

- Ja toivottavasti työ ja vapaa-aika ovat hyvässä tasapainossa. Nuorempana on tullut koettua sekin, miten lääkärin ammatti imaisee kokonaan mukaansa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030