Halpa aivokalvotulehdusrokote pelastaa henkiä Afrikassa
Rokotteen hinta saatiin painettua alas laajan yhteistyön avulla.
Bakteerimeningiittiepidemiat toistuvat Afrikassa 7–14 vuoden välein. Alueella, jota aivokalvotulehdus pahiten uhkaa, elää 450 miljoonaa ihmistä. Vuonna 2009 edellisen aivokalvotulehdusepidemian aikana yli 88 000 ihmistä sairastui ja 5 352 ihmistä kuoli. Jopa viidennekselle sairastuneista jää taudista parantumattomia vaurioita.
Tehokkaita konjugaattirokotteita on ollut olemassa jo kymmenen vuoden ajan. Ongelmana on ollut hinta. 100 dollaria annokselta on liikaa useimmissa Afrikan maissa. Nyt rokotteen hinta on saatu pitkän työn tuloksena painettua 0,60 dollariin, kertoo Bulletin of the World Health Organization -julkaisu.
Uuden, halvemman MenAfriVac-rokotteen taustalla on laaja julkisten ja yksityisten tahojen yhteistyö. WHO ja PATH (aiemmalta nimeltään Program for Appropriate Technology in Health) panivat pystyyn aivokalvotulehdusrokoteprojektin vuonna 2001. Bill ja Melinda Gatesin säätiö antoi projektille 70 miljoonan dollarin lahjoituksen. Rokotteen valmistajana mukana oli Serum Institute of India.
– Tässä rokotteessa vallankumouksellisinta on tapa, jolla se saatiin aikaan yksityisten ja julkisten toimijoiden voimin, sanoo aivokalvontulehdusrokoteprojektin Mamoudou Harouna Djingarey.
Uutta rokotetta on alettu käyttää joulukuusta 2010 alkaen Burkina Fasossa, Malissa ja Nigerissä. Näissä maissa on tavoitteena rokottaa kaikki 1–29-vuotiaat.
– Tulokset näkyvät jo. Rokotettujen keskuudessa ei ole ollut yhtään viruksen vaarallisimman muodon, serotyyppi A:n, aiheuttamaa aivokalvotulehdustapausta, Djingarey kertoo.
Uuden rokotteen käytön tiellä on yhä esteitä. Rokotetta täytyy säilyttää kylmässä, mikä aiheuttaa ongelmia Afrikan syrjäseuduilla. Lisäksi lihakseen pistettävän rokotteen voi antaa vain terveydenhuollon ammattilainen.
– On hankalaa saada riittävästi ammattilaisia rokotuksia toteuttamaan.
Eniten rokotusten laajentaminen on kiinni rahasta. Toisaalta myös aivokalvontulehduksen diagnosointi ja hoito sekä taudin aiheuttamat kuolemat ja elinikäinen vammautuminen syövät valtioiden varoja.
Hertta Vierula
Kuva: Pixmac/Steve Mann