Ajan­kohtai­sta

Harvempi tähystystahti riittää Lynchin oireyhtymän kantajien seurannassa

Paksusuolen tähystys kolmen vuoden välein riittää suolistosyöpäriskiä lisäävän Lynchin oireyhtymän kantajien seurannassa tuoreen tutkimuksen mukaan.

Hertta Vierula
Kuvituskuva 1

Suolisyöpä on Lynchin syndrooman kantajien yleisin syöpä. Sitä on pyritty ehkäisemään säännöllisillä paksusuolen tähystyksellä ja suolistosyövän hyvänlaatuisten esiasteiden, adenoomien poistolla.

Gastroenterology-lehdessä julkaistussa tuoreessa tutkimuksessa vertailtiin Suomessa, Hollannissa ja Saksassa tehtyjä paksusuolen tähystyksiä. Suomessa Lynchin syndrooman kantajien seurantaväli on pitkään ollut 2–3 vuotta, Hollannissa 1–2 vuotta ja Saksassa vuoden. Hoitosuosituksissa seurantaväliksi ohjeistetaan 1–2 vuotta.

Tulosten mukaan paksusuolisyövän ilmaantuvuudessa tai todettujen syöpien edenneisyydessä ei kuitenkaan ollut eroa seurantastrategioiden välillä. Tiedot kerättiin 2 747 potilaalle tehdyistä 16 327 tähystyksestä.

– Tulos panee tarkastelemaan 1–2 vuoden tähystysvälisuositusta ja kansallisia käytänteitä, koska vuosittaisesta tähystyksestä ei ollut etua, sanoo yksi tutkimuksen ensimmäisistä kirjoittajista, Toni Seppälä Helsingin yliopistosta ja HYKS:stä.

Suomessa kantajasukuja on seurattu pitkään

Suomessa Lynchin syndrooman (LS) kantajasukuja on kartoitettu ja seurattu systemaattisesti 35 vuoden ajan. Tutkimusprofessori ja Suomen LS-rekisterin perustaja Jukka-Pekka Mecklin Jyväskylän yliopistosta toteaa Helsingin yliopiston tiedotteessa, että kansainvälinen LS-yhteisö on uskonut, että Suomessa LS-potilaat saavat enemmän suolisyöpää kuin muualla.

– Nyt on todistettu, että näin ei ole, Mecklin sanoo.

Mecklinin mukaan on pyrittävä huolehtimaan, että kaikki geenivirheen perineet pysyvät seurannassa.

– Siksi on tärkeää, etteivät seurannassa olevat koe seurantaa kohtuuttoman raskaana.

Olisiko riskitekijöihin perustuvasta seurannan tihentämisestä hyötyä?

Tutkimuksen mukaan paksusuolisyövän riskiä lisäävät aiempi paksusuolisyöpä, miessukupuoli, yli 40 vuoden ikä, aiempi adenooma ja MLH1-/MSH2-geenien mutaatio.

Lue myös

– Tulevissa tutkimuksissa tulisi osoittaa, onko riskitekijöihin perustuvasta seurannan tihentämisestä hyötyä, Toni Seppälä pohtii.

Seppälän mukaan kannattaisi myös kiinnittää huomiota syöpäbiologiaan: Miksi tiheämpi tähystysseuranta ja esiasteiden poistaminen eivät vähennä syöpien ilmaantuvuutta? Kasvavatko adenoomat vieläkin nopeammin muuttuen syöväksi vai eikö syöpää edeltävää esiastemuutosta ole edes mahdollista havaita tähystyksessä?

Lynchin syndrooma on yleisin periytyvä syöpäoireyhtymä. Suomessa mutaation kantajia on arviolta 10 000 ja Euroopassa useita miljoonia. Lynchin syndrooman kantajat ovat terveitä, mutta he ovat perineet mutaation, joka sammuttaa DNA-vaurioiden korjausgeenin. Se johtaa hyvin suurella todennäköisyydellä syöpään.

kuva: Fotolia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030